Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Yles partimätning: Skrällvarning från Sannfinländarna – går om SDP och närmar sig Samlingspartiet

Uppdaterad 05.01.2023 07:39.
Ruotsinkielinen infografiikka puoluekannatuksista
Bild: Ilkka Kemppinen / Yle

Samlingspartiet backar men går fortfarande mot valseger. Kampen om andraplatsen hårdnar och Sannfinländarna tar sig med knapp marginal förbi Socialdemokraterna.

Om det vore riksdagsval i dag skulle 19,3 procent av finländarna rösta på Sannfinländarna. Det är ett uppsving på två procentenheter på en månad.

– Stödet för Sannfinländarna ökar nu bland kvinnor och särskilt lockar partiet dem som valde att inte rösta alls i det förra riksdagsvalet, säger Taloustutkimus forskningsdirektör Tuomo Turja.

Magnituden av jordbävningen är ännu svår att förutspå. Sannfinländarna har ofta spurtat väl månaderna innan val, men enligt Turja är de osäkra väljarna nu färre än inför tidigare val och det kan vara svårt för Sannfinländarna att växa ytterligare.

Samlingspartiet backar med en procentenhet till 23 procent blankt. Partiet framstår ändå som ohotat, med ett försprång på fyra procentenheter till Sannfinländarna och SDP.

Frågan är om höstens formtopp planar ut när valet närmar sig?

– Partiet står inför gallupledarens dilemma. När försprånget är så här stort börjar man lätt akta sig för att säga och göra för mycket eftersom man inte vill tappa väljare. Det leder ändå ofta till att stödet minskar, säger Turja.

Stödet för Socialdemokraternas ligger kvar på stadiga 18,8 procent. Även väljarstödet för De Gröna och Vänsterförbundet är nära nog oförändrat.

– Det är intressant att alla förändringar sker inom de borgerliga partierna. Inom det rödgröna blocket har det inte hänt någonting alls, säger Turja.

Barnbidrag lönsamma för Centern

Centerns väljarstöd ökar med knappt två procentenheter och ligger på samma nivå som under större delen av hösten 2022, strax under 11 procent.

Även om stödet är långt under resultatet i det förra riksdagsvalet kan Centern andas ut en smula efter katastrofsignalen i Yles novembermätning. Då låg stödet på 9 procent blankt.

– Bland de nya väljarna finns särskilt kvinnor och barnfamiljer, så det är möjligt att de extra barnbidrag som betalades ut i december har stärkt Centerns väljarstöd.

Svenska Folkpartiet får ett väljarstöd på 4,0 procent. Det är sämre än vanligt, men den långsiktiga trenden för partiet tyder inte på stora förändringar.

Även stödet för Kristdemokraterna är ovanligt lågt, 2,9 procent. Men inte heller där tyder den långsiktiga trenden på några större förändringar. Stödet för Hjallis Harkimos parti rörelse nu har tappat väljare stadigt under hela fjolåret. I januari låg stödet på 2,8 procent, i december på 1,3 procent.