Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Det är nu man ska skapa den arbetskraft som behövs” – Industrifackets Nina Wessberg uppmanar regionens skolor att utbilda personal till stålverket i Ingå

Kvinna i närbild.
Bildtext Karisbon Nina Wessberg har jobbat på Metallarbetarförbundet, som senare uppgick i Industrifacket sedan våren 2012.
Bild: Ilse Klockars / Yle

För kommunerna i Västnyland gäller det att fundera hur regionen kan erbjuda de bästa möjligheterna att bo och leva i, säger Industrifackets Nina Wessberg.

Nina Wessberg är organisationsombudsman på Finlands största fackförbund, Industrifacket. Hon är också Karisbo och kommunalpolitiker i Raseborg. För henne var det en god nyhet att det eventuellt ska byggas ett stålverk i Joddböle i Ingå.

– Man kan väl inte säga att vi har väntat på det, men det är något vi har önskat oss; en större etablering som ska ge arbetsplatser och arbetsmöjligheter för hundratals människor och nu pratar man om tusentals arbetsplatser.

Däremot finns det inte 1 200 personer som så där bara kan börja jobba i ett stålverk i Ingå.

Det är stor arbetskraftsbrist i Finland. Därför gäller det för yrkesutbildarna att köra igång genast, säger Nina Wessberg.

– Nu finns ju inte fabriken där ännu, men det är nu man ska skapa den utbildade arbetskraft som behövs och det är det vi bör köra igång med genast. Här har utbildningsenheterna i regionen en stor uppgift.

Axxell i Karis.
Bildtext I Karis utbildar Axxell metallarbetare och i Lojo har Luksia bland annat utbildningar inom processindustri.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

På senare år har till exempel metallarbetsutbildningarna inte hört till de populäraste, men det kan det snabbt bli en ändring på, säger Nina Wessberg, organisationsombudsman på Industrifacket.

– Dagens ungdomar är smarta. Ser de att det inte finns arbetsplatser på nära håll så utbildar de sig inte till ett yrke där det är svårt att få jobb. Nu är situationen en annan. Jag tror det här kan inge ett stort framtidshopp i hela Västnyland.

När ståltillverkaren FN-steels fabrik i Koverhar gick i konkurs och stängde sommaren 2012 blev cirka 300 personer utan jobb.

I slutet av 2020 stängde SSAB:s rörfabrik i Lappvik. När budet kom två år tidigare, hösten 2018, hade SSAB runt 115 personer på jobb i Lappvik.

En bild ovanifrån av fabriksbyggnader intill havet.
Bildtext I dag är det ny och helt annan verksamhet i forna SSAB:s rörfabrik i Lappvik.
Bild: Nylunds Boathouse

Nina Wessberg kan inte spekulera i hur många av dem som kunde söka jobb i Ingå. De som i tiderna jobbade i Koverhar och Lappvik räcker inte heller till.

– Folk har gått vidare i sina liv, en del har flyttat bort, bland annat till SSAB:s andra ställen. Nu tror jag att stålverket i Ingå kommer att locka från ett större område. I Lojo- och Saloregionen finns arbetskraft att få.

Nina Wessberg hoppas också att kommunerna och andra aktörer i Västnyland tillsammans funderar hur regionen på bästa sätt kan möta alla utmaningar, bland annat inflyttning och boende.

Har du överhuvudtaget några farhågor, både miljömässiga och andra, när det gäller en så här stor etablering i Västnyland?

– Det är för tidigt att säga. Den största farhågan är att den överhuvudtaget inte blir av. Nu måste vi tro på att det lyckas. Det är klart att det blir förändringar; det blir mera trafik och det kommer att byggas mera.

En risk är att västnylänningarna tycker att det går för raskt undan, menar Nina Wessberg.

– Vi västnylänningar är kanske inte de snabbaste i att gå med i allt som är nytt, men jag tror att optimismen är den vi ska utnyttja och ta fasta på. Det här är en så stor möjlighet för regionen som är ganska svår att överskåda efter bara några dagars reflektion.

Diskussion om artikeln