Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fortsatt dödläge i USA:s representanthus – Kevin McCarthy förlorade även den sjätte omröstningen

Uppdaterad 05.01.2023 06:20.
Republikanernas kandidat Kevin McCarthy talar till pressen efter de misslyckade omröstningarna.
Bildtext Republikanen Kevin McCarthy har ännu inte gett upp kampen.
Bild: Anna Moneymaker / AFP / Lehtikuva

Republikanerna lyckas inte enas om en talman. En grupp på omkring 20 republikaner fortsätter att protestera mot den tilltänkta talmannen Kevin McCarthy.

Valet av talman i USA blir en utdragen historia. Republikanerna lyckas inte enas om en kandidat. Republikanen Kevin McCarthy förlorade även den sjätte omröstningen på osdagen.

Onsdag kväll klockan sju finsk tid samlades ledamöterna av representanthuset igen för att försöka välja en talman. Dagen innan hade de tre gånger röstat utan resultat.

En och en halv timme senare stod det klart att republikanernas huvudkandidat Kevin McCarthy inte lyckats få med sig fler röster i den fjärde omröstningen. Däremot hade han tappat ytterligare en röst och hade 201 röster av de 218 han behöver.

Efter ytterligare två röstrundor, den femte omröstning och den sjätte var läget oförändrat.

Det som är annorlunda på onsdag är att den förra presidenten Donald Trump nu har gett McCarthy sitt stöd. Trump har enligt New York Times via sociala medier bett de republikanska ledamöterna att sluta upp bakom McCarthy. Han vädjade till ledamöterna att ”inte förvandla en stor framgång till ett enormt och skamfullt nederlag”.

Även den sittande presidenten, Joe Biden, uppmanade under en presskonferens i Vita huset representanthusets ledamöter att få ”ordning på sig”. Han sade också att debaclet kring valet av talman ger en ofördelaktig bild av USA.

Det är en antietablissemangs-falang inom republikanerna på cirka 20 ledamöter som motsätter sig valet av McCarthy till talman. Gruppen har i omröstningarna ställts sig bakom Jim Jordan och Byron Donalds, men ingendera av dem vill bli talman.

Representanthuset lamslaget utan talman

Representanthuset kan inte fungera utan en talman, så allt står stilla tills ledamöterna lyckas välja någon. McCarthy har sagt att han inte tänker ge upp utan att han tänker fortsätta med omröstningarna så länge det behövs.

Senare under natten till torsdagen, finsk tid, beslöt representanthuset åter igen att ta paus, precis som dagen innan. Omröstningarna ska återupptas klockan tolv på torsdagen, det vill säga kl.19, finsk tid.

Källor: Reuters, New York Times

04.01.2023 kl. 20.40 lades resultatet av den fjärde omröstningen till i artikeln. kl. 22.12 lades resultatet från den femte omröstningen till. 05.01.2023 kl. 00.14 lades resultatet från den sjätte omröstningen till. Kl.06.15 lades det till att omröstningarna återupptas på torsdagen.