Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norrena & Frantz: ”Är det oroväckande att jag vill göra egna grejer på fritiden trots att min man blir ensam?” Vad tycker du?

Eva Frantz och Hannah Norrena
Bild: Ilmari Fabritius

Att vara självständig är en högt skattad egenskap. Att våga gå sin egen väg, klara sig själv och inte vara en belastning för någon annan, det är sådant vi lär oss redan när vi växer upp.

Men i något skede kanske vi möter den stora kärleken, och då gäller det ofta att tänka om lite gällande självständigheten.

En fungerande relation bygger ju till stor del på kompromisser, så om båda parterna envist kör sitt eget race blir det antagligen pannkaka av alltsammans.

Å andra sidan, att inte ha något eget utrymme alls i relationen och dela allt med sin partner kan bli aningen tradigt.

Nej, en gyllene medelväg mellan självständighet och symbios kanske är idealet. Men hur ska man hitta dit?

Det här har Maisan funderat på:

Vårt förhållande hade en tuff start. Vi var onödigt symbiotiska i början och det ledde till en massa gräl. Nu har jag börjat göra egna saker på fritiden och det gör så gott! Men jag undrar om man kan bli för fri? Kan det vara ett tecken på något att jag nästan inte alls bryr mig om att min make blir ensam när jag flyger och far? Jag har dessutom ett jobb där jag reser mycket och trivs med det. Är det hela oroväckande eller bara sunt?

Maisan

Vad tycker du?

Är det sunt att vilja göra egna grejer och inte träffa sin partner hela tiden, eller är detta ett tecken på att man vill bort?

Gör du och din partner allting tillsammans, nästan ingenting tillsammans eller har ni hittat en balans som fungerar?

Hur förhåller du dig till att ha personligt utrymme medan du lever i en relation? Får du nippran om du aldrig får vara för dig själv eller vill du helst tillbringa alla dygnets timmar med älsklingen?

Hurdana saker vill du göra själv, vad gör du helst med partnern?

Och är ni överens? Vill ni båda ägna er åt egna grejer på varsitt håll eller känner den ena sig ensam och bortvald när den andra flyger och far?

Du är alltid anonym när du skriver till Relationspodden, ditt svar kan komma att läsas upp i podden och publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi.

För mycket eller för lite frihet i relationen - vad tycker du?

Formuläret för att delta har stängt.