Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Frustrerade amerikaner och knäckta svenskar efter nattens JVM-semifinaler – Juniorkronorna föll tungt i förlängningen: ”Jävligt tomt – alla är jätteledsna”

Svenska spelare ser besvikna ut i junior-VM.
Bild: Lehtikuva/AFP/Getty Images

Sveriges drömmar om ett JVM-guld dog i natt – och det var minst sagt bistert i Juniorkronorna efter förlängningssmällen. Glädjen var total i Tjeckien som spelar första JVM-finalen på över tjugo år.

Finalparet i junior-VM i ishockey är klart. Kanada och Tjeckien gör upp om guldet – två landslag som inte har mötts i en JVM-final efter millenieskiftet.

Det ovanliga är Tjeckiens finalplats. Efter sjutton raka junior-VM utan en medalj tog sig tjeckerna till finalen efter stort drama mot Sverige.

Först satte David Jiricek 1–1 med mindre än en minut kvar av ordinarie tid och med mindre än en minut kvar av förlängningen dunkade tjeckiske poängettan Jiri Kulich in segermålet. Det är tjeckernas första JVM-seger över Sverige på mer än tjugo år.

– Helt otroligt, det är så mycket känslor. Efter tjugo års väntan är det här så stort för Tjeckien. Jag skulle troligen ha skrattat om någon före turneringen hade sagt att vi spelar final, säger anfallaren Matyas Sapovaliv på JVM:s hemsida.

Tjeckien firar seger i junior-VM.
Bildtext Tjeckiens senaste JVM-final var 2001.
Bild: Lehtikuva/AFP/Getty Images

Tjeckiens JVM-meriter är rätt bleka: två guld och ett brons har man mäktat med efter att Tjeckoslovakien löstes upp på 1990-talet. Nu väntar första JVM-finalen efter de dubbla gulden 2000 och 2001.

– Jag vill påstå att det här ett av Tjeckiens allra bästa lag på tjugo år, säger anfallaren Jakub Brabenec.

Femte finalmissen i rad för Sverige

Det var betydligt tyngre i det svenska lägret. Ludvig Jansson höll på att frälsa Juniorkronorna i den målfattiga matchen, men nu blir det i stället bronsmatch.

– De hade turen på sin sida, det suger. Det är mest tomhet men också stolthet över grabbarna, säger Jansson till SVT.

Sverige, som slog ut Finland i kvartsfinalen, besegrade Tjeckien efter förlängning i gruppspelet. Nu var det alltså ombytta roller då det verkligen gällde.

Det här betyder också att Sveriges drömmar om att bryta JVM-förbannelsen lever. Det har gått över tio år sedan det senaste blågula guldet och nu missar man finalen för femte turneringen i rad.

– Det är jävligt tomt, jag vet inte vad jag säga. Vi faller på målsnöret. Det är knäpptyst och alla är jätteledsna, men det är bara ta nya tag i morgon, säger Noah Östlund enligt Expressen.

Chans till revansch för Kanada

Om Tjeckien är en ovan JVM-finalist, är deras motståndare Kanada raka motsatsen. De är framme i ännu en JVM-final och kan vinna sitt 20:e guld natten mot fredag finsk tid.

I en fullproppad och kokande Halifax-hall säkrade de regerande mästarna sin finalbiljett i den nordamerikanska semifinalen mot USA.

I en period höll USA hemmapubliken på halster, men i den andra perioden kom tre kanadensiska mål som vände matchen. Med 4–2-ledning och över 10 000 åskådare i ryggen fyllde Kanada på och vann semifinalen med klara 6–2.

Kanada firar i junior-VM.
Bildtext Kanada kan ta sitt andra JVM-guld på några månader.
Bild: Lehtikuva/AFP/Getty Images

Kanadas jättelöfte Connor Bedard noterades för 1+1 och är uppe på smått otroliga 9+14 efter sex matcher i JVM.

Ett samtalsämne efter semifinalen var två bortdömda USA-mål. Båda gångerna ansåg domarna att den kanadensiske målvakten Thomas Milic hade blivit störd i målgården.

– Jag är rätt frustrerad över domsluten. Jag vill inte säga mer om domarnas arbete än att det är 18–19-åringar som spelar och de blir fråntagna mål. Det påverkar, förstås, mycket. Mer än så säger jag inte, konstaterar USA:s förbundskapten Rand Pecknold till TSN.

För Kanada blir finalen en chans till revansch mot Tjeckien. På premiärdagen förlorade Kanada chockartat mot tjeckerna.

– De var rätt kaxiga efter den segern. De firade som att de hade vunnit en final. Vi har inte glömt det, säger Joshua Roy till TSN.

Junior-VM i ishockey

Semifinaler:

Tjeckien–Sverige 2–1 efter förlängning (0–0, 0–1, 1–0, 1–0)

21.39 Ludvig Jansson (Elias Pettersson, Noah Östlund) 0–1

59.21 David Jiricek (David Spacek, Gabriel Szturc) 1–1

69.10 Jiri Kulich (Matyas Sapovaliv, David Spacek) 2–1

USA–Kanada 2–6 (2–1, 0–3, 0–2)

1.19 Logan Cooley (Ryan Ufko, Jimmy Snuggerud) 1–0
10.30 Kenny Connors (Charlie Stramel, Gavin Brindley) 2–0
11.49 Connor Bedard (Ethan del Mastro, Joshua Roy) 2–1

20.47 Logan Stankoven (Joshua Roy, Brandt Clarke) 2–2
25.46 Adam Fantilli (Zach Dean, Olen Zellweger) 2–3
32.20 Joshua Roy (Logan Stankoven, Connor Bedard) 2–4

49.45 Barndt Clarke (Adam Fantilli, Owen Beck) 2–5
56.45 Joshua Roy 2–6 BP

Diskussion om artikeln