Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Överläkarna svarar: Så tar du dig igenom trippelepidemin

En sjukskötare tar ett coronatest på en kvinna som sitter i en bil.
Bildtext Alla behöver inte längre söka sig till coronatest.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Man behöver inte längre nödvändigtvis testa sig för corona, menar HUS överläkare Asko Järvinen. När de värsta förkylningssymtomen har lagt sig kan man börja röra sig bland folk.

Många har invigt det nya året hemma med snuva och feber, då flera olika virus är i rörelse på samma gång.

Här berättar vi hur du bäst tar dig igenom årets mest intensiva förkylningsperiod.

I artikeln samlas tips från sakkunnigläkaren Leif Lakomaa från Institutet för hälsa och välfärd (THL) och infektionsöverläkaren Asko Järvinen från Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS).

1. Corona, influensa och RS-virus härjar samtidigt i trippelepidemi

En förkylningsvåg med tre parallella virus rör sig bland oss. Corona-, influensa- och RS-virusen utgör en risk för svåra luftvägsinfektioner. Dessutom finns det omkring 200 virus som orsakar snuva och feber.

Influensaviruset har gjort comeback efter att ha hållit låg profil under coronapandemin, då restriktionerna inte gav viruset rum att spridas.

Samtidigt finns det mycket av coronaviruset i rörelse. För framför allt äldre och personer i riskgrupper kan influensa och corona leda till svår sjukdom och behov av sjukhusvård.

Medan influensan och coronan utgör en risk främst för vuxna leder RS-viruset till svår sjukdom bland småbarn. En utbredd RS-epidemi ser vi vanligen vartannat år.

En trippelepidemi slår till i vinter – här är överläkarens råd

17:09

2. Stanna hemma vid kraftiga symptom

Luftvägsinfektionernas smittorisk är som högst när infektionen just tagit fart och symtomen är kraftiga.

Sjukdomens smittsamhet avtar snabbt redan efter några dagar.

– När symtomen klart har minskat kan man redan återvända till vardagen. Små envisa symptom som torr hosta är inget att oroa sig över, säger Leif Lakoma.

Om man behöver röra sig bland folk när man ännu har symtom lönar det sig fortfarande att använda munskydd.

3. Unga och i grunden friska behöver inte testa sig för coronaviruset

Varken hemtest eller officiella coronatest rekommenderas längre i samma utsträckning som tidigare åt hela befolkningen.

– Man behöver inte nödvändigtvis ta ett coronatest. För riskgrupper eller äldre som är bristfälligt vaccinerade kan det vara fördelaktigt eftersom det kan ge en signal om vårdbehovet, säger Asko Järvinen.

Äldre och personer som hör till en riskgrupp kan dra nytta av att testa sig också för influensa. Man kan förebygga allvarliga symtom om man börjar med läkemedelsbehandling tidigt.

För dem som jobbar i kontakt med patienter eller kunder inom social- och hälsovården kan det än så länge vara bra att testa sig för corona.

4. Om snuvan inte ger sig har du antagligen drabbats av flera virus

Om man insjuknar i ett av virusen får man skydd mot specifikt det viruset. Man kan fortfarande insjukna i sjukdomar som orsakas av andra virus.

– Om säg en familj drabbas av ett virus kan det dra igenom alla familjemedlemmar en gång, men det kommer inte att göra en till vända, säger Asko Järvinen.

Man kan ändå insjukna snabbt i luftvägssjukdomar som triggas av andra virus. En väldigt utdragen förkylning kan i själva verket betyda att man drabbats av flera virus i följd. När slemhinnorna försvagas av den första förkylningen är risken större att man insjuknar i ett annat virus.

5. Unga som fått tre coronavaccin och inte har några hälsobesvär behöver inte förnya vaccinet

Vinterns boosterdos mot coronaviruset rekommenderas för personer som fyllt 65 år samt för riskgrupperna.

Den tredje dosen räcker tills vidare gott och väl för en person som är yngre än 65 och inte har några hälsobesvär. Om man är äldre än det eller tillhör en riskgrupp lyder rekommendationen ändå att man ska ta vinterns boosterdos.

Influensavaccinet rekommenderas för alla över 65, för folk i riskgrupperna och deras närstående, samt för barn mellan 6 månader och 7 år.

Folk i de här grupperna rekommenderas vaccinera sig för att klara sig undan allvarlig sjukdom.

Artikeln är en översättning av artikeln Jos olet perusterve, voit unohtaa koronan kotitestikin, sanovat asiantuntijat, skriven av Miika Koskela och publicerad av Yle Uutiset.