Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Allt fler överger sina husdjur på grund av dyra veterinärräkningar – Åbo djurskyddsförening: ”Jag är rädd för att det finns många djur som lider”

Kvinna med blont här står vid bil.
Bildtext Britt-Marie Juup för djurens talan. Åbo djurskyddsförening tar hand om allt från husdjur till skadade svanar.
Bild: Carl Fahllund

I dessa tider med dyr mat och dyr el är det många som inte klarar av att betala sina veterinärräkningar, vilket leder till att allt fler husdjur överges.

Britt-Marie Juup har fört djurens talan sedan 1960-talet då hon blev aktiv i Åbo djurskyddsförening. Nu är hon föreningens verksamhetsledare.

– Många av våra uppdrag så här års rör övergivna sällskapsdjur som har förts till Åbo stads djurhem. De förvaras där i 15 dygn innan de ges över till djurskyddsföreningen där vi börjar sköta om dem och göra dem färdiga för adoption. Tanken är ju att alla djur ska få komma till ett kärleksfullt hem i slutändan, säger Juup.

Hon berättar att många husdjursägare har hört av sig till föreningen och bett om ekonomisk hjälp.

– Vi tvingas granska varje fall och kontrollerar om föreningen kan hjälpa ekonomiskt. Tyvärr har det ofta gått så att vi inte har fått några pengar tillbaka, även om vi gjort upp en betalningsplan och trots att det bara har handlat om 10-20 euro i månaden.

Ifall man inte själv har möjlighet att betala kan man be någon man känner göra det. Det gäller att ta till alla knep när det krisar till sig för att undvika att djuret avlivas, säger Juup.

– Om det inte finns någon annan möjlighet så hjälper vi till att betala om djuret måste avlivas.

För få veterinärer ett problem

Besök till veterinären kan bli väldigt dyra, de kan kosta tusentals euro. Enligt Britt-Marie Juup lönar det sig att tänka efter både en och två gånger innan man skaffar en ny familjemedlem.

En orsak till att operationer kan bli dyra är att det finns för få veterinärer, berättar Juup. Köerna till veterinären kan bli väldigt långa, ibland dröjer det flera månader innan man får en tid, och många tvingas då vända sig till jourklinikerna där det kostar extra.

Försäkringen kan spara pengar i det långa loppet

Under pandemitiden var det många som skaffade husdjur som de nu inte längre kan eller vill ta hand om. Som ett exempel berättar Britt-Marie Juup att man vid djurskyddsföreningen lagt märke till att mängden kaniner som överges har ökat under det senaste året.

– Att ta hand om ett djur kostar mycket nuförtiden, och det är ett stort beslut. Sedan är det också viktigt att ta ett djur som passar familjelivet. Exempelvis upplever hundar ensamhet väldigt starkt eftersom de är flockdjur.

Lemmikkikani Pauli
Bildtext Allt fler kaniner överges.
Bild: Sami Takkinen / Yle

Juup lyfter också fram vikten av att ha ett kontaktnätverk av pålitliga människor som kan ta hand om djuret om man ska på resa eller hjälpa ekonomiskt om djuret behöver vård.

Hur viktigt är det att försäkra sitt djur?

– Försäkringar är mycket viktiga i det långa loppet. Man ska komma ihåg att en hund kan leva i 15 år, och jag har talat med många som i efterhand har sagt att försäkringen var fel ställe att spara in på. Jag är rädd för att det finns många djur som lider på grund av att ägarna inte har råd att åka med dem till veterinären. Alla vet vi ju hur man kan lida vid exempelvis tandvärk, och likadant är det för djuren.

Åbo djurskyddsförening har funnits i 150 år och bekostar sin verksamhet med hjälp av donationer och frivilligarbete.

Diskussion om artikeln