Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tre vindkraftverk stryks från planen – Åback vindkraftpark går vidare med 17 turbiner

En kvinna med kort blont hår med en gul scarf runt halsen.
Bildtext Planläggningssektionens ordförande Eva Lillmangs hoppas att projektet nu kan gå vidare.
Bild: Juho Teir / Yle

Det har varit ett mångårigt projekt med många svängar, men nu ser det ut som Åback vindkraftpark i Kristinestad kan börja byggas med 17 kraftverk.

På sitt möte på onsdag kväll beslöt planläggningssektionen att stryka de tre vindkraftverk, de som fått flest besvär.

– Vi har bemött och tagit hänsyn till anmärkningarna och jag hoppas att det får gå vidare så här, men det finns alltid en möjlighet att folk vill ha bort mer. Vi har jobbat med den här planen i så många år, så kanske vi har nått slutrakan nu, konstaterar ordförande Eva Lillmangs (SFP).

Hur många kraftverk som ska planeras till området har varit den stora frågan i flera år.

– Den här parken har levt sitt eget liv egentligen. Tekniska nämnden tyckte att området skulle passa för nio kraftverk och det har växlat från 27 till 20 och nu är vi nere i 17.

Bakom projektet ligger CPC Finland som tog över projektet av OX2 år 2020. Åback kommer att vara en av de parker som ska producera el till den planerade vätgasanläggningen på Björnön.

Att man nu stryker tre kraftverk från planen kommer inte att påverka de planerna, tror Lillmangs.

– Jag tycker att i och med att deras planer har blivit så stora som de har blivit, så kan det inte påverka slutresultatet att plocka bort tre kraftverk. Det är i alla fall en så liten energiproduktion räknat till helheten. De är en seriös aktör, så jag tror inte att tre kraftverk påverkar.

Förslag: Ingen MKB-process för solpark

Planläggningssektionen diskuterade också det solkraftverk som företaget Kristinestad solpark planerar bygga mellan centrum och Storträsket.

I sitt utlåtande till NTM-centralen föreslår sektionen att det inte behöver göras en miljökonsekvensbedömning, eftersom det redan gjorts en miljöutredning för området i somras.

Dessutom kommer det i ett senare skede en ny detaljplan där det ändå ska ingå en miljökonsekvensbedömning.

Enligt vd:n för Kristinestads solpark Allan Nyholm skulle en MKB-process fördröja projektet med 2-3 år.

Eftersom området där solparken planeras är endast 121 hektar, underskrider det gränsvärdet på 200 hektar för ett automatiskt MKB-behov.