Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Bra läge att hyra bostad men hyreskostnaderna kan öka enligt ovanligt högt index

Uppdaterad 16.01.2023 06:49.
Arttu Jutila i ytterkläder står vid dörröppningen till en tom lägenhet.
Bildtext Arttu Jutila ser sig om efter en hyreslägenhet eftersom han ska flytta tillbaka till Finland. Läget är viktigt för honom, men han har inte funderat så mycket på hur hyresnivån kommer att utvecklas.
Bild: Erik Sandström / Yle

Hyrorna har hållits på en måttlig nivå och det finns bra med bostäder att välja mellan. Det råder ändå en oro för vad som kan hända om de utländska investerarna lämnar hyresmarknaden.

Det är bostadsvisning i ett nytt hyreshus i Bergans i Esbo. Arttu Jutila beundrar utsikten från balkongen på fjortonde våningen, men sikten är inte så god för det har hunnit bli mörkt. Det är inte mycket man ser inne i bostaden heller i ljuset av några arbetslampor av svagare sort. Byggarbetet pågår fortfarande.

– Jag har bott utomlands i flera år och ska flytta tillbaka till Finland. Det känns som ett naturligt första steg att flytta in i en hyresbostad, säger Jutila.

Levnadskostnaderna stiger, men nivån på bostadshyrorna ha hållits måttlig de senaste åren. I det här skedet har Jutila inte funderat så mycket på hyran.

– Jag kollar på lite olika lägen och ser vad pengarna räcker till.

Regina Karpinskaya är också på bostadsvisningen eftersom hon vill flytta till en mindre bostad. En orsak är de högre levnadskostnaderna.

– En annan orsak är bättre möjligheter att spara för att någon gång köpa en egen bostad, säger Karpinskaya.

Bättre utbud – höga indexhöjningar

Just nu ser läget bra ut för den som vill hyra bostad. Nivån på boendet har blivit bättre medan hyrorna har sjunkit en aning, enligt Anne Viita som är verksamhetsledare på intresseorganisationen Finska Hyresgäster.

– Ur vårt perspektiv har utvecklingen gått åt det bättre hållet.

Samtidigt påverkar de stigande priserna också hyrorna. Höga energikostnader har till exempel fått husbolag att kräva extra bolagsvederlag. Enligt Viita förekommer det att hyresvärdar försöker kräva att hyresgästerna står för den extra kostnaden, trots att det sällan finns något sådant villkor i hyresavtalet.

Många hyresgäster står också inför indexbundna hyreshöjningar, som alltså beror på inflationen.

– Det kan betyda att hyran höjs med sju procent, säger Viita.

Ett par skor i korridoren utanför en öppen bostadsdörr.
Bildtext Det har byggts ovanligt mycket nya bostäder de senaste åren. Fler valmöjligheter har hållit hyresnivån nere. Hyrorna kan ändå börja stiga igen.
Bild: Erik Sandström / Yle

Pandemin ledde till byggboom och lägre hyror

Den som söker en hyreslägenhet har ganska bra valmöjligheter just nu, särskilt i huvudstadsregionen. Det uppger Elina Vaurasalo som är affärsdirektör med ansvar för bostäderna vid Sato. Flera faktorer påverkar samtidigt hur mycket konkurrens det är om en viss bostad, bland annat läget, prisnivån och bostadens skick.

– Nivån på hyrorna har hållits på en måttlig nivå de senaste två åren.

Enligt Vaurasalo har det pågått en byggboom de senaste åren och det större utbudet håller hyrorna nere.

– Pandemin vände upp och ner på bostadsmarknaden och det har byggts exceptionellt många bostäder. Det påverkar hela marknaden.

Vaurasalo tror ändå att läget kommer att jämna ut sig småningom och då kan hyrorna börja stiga igen.

Levnadskostnaderna har ökat. Har det påverkat Satos hyresgästers förmåga att betala hyra?

– Det finns inga tecken på det på bredare front. Jag tror att det är viktigt för många att säkra betalningarna för sitt boende. Man prutar kanske på annat i första hand. Det är möjligt att problemen kommer med fördröjning, säger Vaurasalo.

Bortskrämda bostadsköpare söker sig till hyresmarknaden

Det är allt fler som väljer att bo i hyreslägenhet, enligt Jani Nieminen, vd för Kojamo som hyr ut bostäder runtom i Finland.

– Det har märkts redan i några år att människor värderar saker annorlunda. Det är inte lika viktigt att äga bostad eller bil. Vi ser att andelen hushåll som hyr sin bostad ökar hela tiden, säger Nieminen.

Den senaste tiden har varit skakig på bostadsmarknaden. Det syns också på hur många som vill bo i hyreslägenhet.

– Osäkerheten har ökat och bostadsköparna blir försiktigare. Vanligen betyder det att efterfrågan på hyresbostäder ökar. Mot slutet av året har vi ändå gjort en ganska normal mängd nya hyreskontrakt, trots att december alltid är en ganska lugn månad.

Under coronapandemin var det många som valde att flytta bort från stadskärnorna. Hyresmarknaden har blivit mer livlig igen under året som gått.

– Det har blivit bättre och bättre sedan sommaren, säger Nieminen.

Jani Nieminen tror att hyresbostad för tillfället är ett bättre alternativ än att köpa bostad. Han tror inte att hyrorna kommer att stiga lika mycket som bolagsvederlagen.

– Det finns fortfarande ett ganska stort utbud att välja på och hyreshöjningarna 2023 blir troligen ganska måttliga, säger Jani Nieminen.

Om investerare försvinner kan hyresbostäderna bli färre

Anne Viita vid Finska Hyresgäster lyfter fram ett orosmoment för framtiden. De höga räntorna kan få hyresvärdar att vilja sälja sina bostäder samtidigt som Finlands geografiska läge kan skrämma bort utländska ägare.

– Finlands bostadsmarknad har tidigare lockat många utländska investerare, bland annat eftersom finländarna anses vara samvetsgranna när det kommer till att betala hyran. Men nu då grannlandet krigar så kanske marknaden inte känns lika trygg längre.

– Om hyresvärdarna börjar sälja sina bostäder så finns det risk för att utbudet minskar på hyresmarknaden, säger Anne Viita.