Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bankkonton till turkiskt oppositionsparti spärras och årets val kan byta datum

I Turkiet har en domstol beslutat att spärra det prokurdiska HDP-partiets bankkonton. Det här har gjorts eftersom partiet, som är landets tredje största, misstänks ha kopplingar till terrorism.

Frysningarna av tillgångarna är ett stort nedslag för oppositionspartiet inför årets parlaments- och presidentval i Turkiet.

Tanken är att Turkiet går till val den 18 juni, men president Recep Tayyip Erdoğan meddelade på torsdagen att det kan hända att valet flyttas till ett tidigare datum.

Erdoğan är diffus när han anger orsakerna för en eventuell flytt av valet.

– Ni vet alla att årets val är viktigt. Valets datum kan tidigareläggas med hänsyn till säsongsbetingande förhållanden.

Vad han menar med ”säsongsbetingande förhållanden” är oklart.

Källor: AFP, Reuters

Utrikes

Ledsna människor utanför Högsta domstolen i Moskva efter hbtq+-beslut.

Nytt drastiskt steg i Ryssland: Högsta domstolen förbjuder all hbtq-verksamhet

Putin vill ha ”traditionella värderingar”.

Shane MacGowan står på scenen med en mikrofon framför sig.

Musikern Shane MacGowan är död

Den brittisk-irländska artisten Shane MacGowan, 65, har avlidit efter att länge ha vårdats på sjukhus för hjärnhinneinflammation, uppger hans hustru på sociala medier.

MacGowan var låtskrivare samt sångare och gitarrist i The Pogues och senare i The Popes. The Pogues, vars mest aktiva tid inföll 1982 - 1996, är det största bandet inom brittisk-irländsk folkpunk.

Han är känd bland annat för den välkända julballaden ”Fairytale of New York” där Shane MacGowan sjunger tillsammans med sångaren Kirsty MacColl (d. 2000)

Under den senaste tiden fick Shane MacGowan också uppmärksamhet som bildkonstnär och han slutade med sitt uppseendeväckande drickande.

Inflationen i Euroområdet överraskande låg: 2,4 procent

I oktober har priserna i Euroländerna stigit överraskande lite. Eurostats färska inflationstal är 2,4 procent, vilket är 0,3 procentenheter lägre än förväntningarna.

Reuters mäter förväntningarna genom en gallup bland ekonomer. När inflationstalet visar sig vara lägre än förväntningarna brukar marknaden reagera, bland annat genom snäppet högre aktieindex och något lägre marknadsräntor.

Dagens notering har fått marknaden att tro att centralbanken ECB kan börja sänka styrräntan så tidigt som i april.

Det svalnande inflationstalet drivs bland annat av sjunkande energipriser, de sjönk med 11,5 procent i oktober. Men utöver det så har livsmedel och andra varor nu en lägre inflationstakt.

Källor: Reuters, Financial Times