Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förändrat ordbruk bidrar till att göra ortnamn lustiga med tiden – men det finns också de som givits med glimten i ögat

Skärmdump på Borgås öar Musblötan och Bisballen
Bildtext Bisaballen och Musblötan ligger i Borgå skärgård.

Namn på olika områden kan låta roliga, lustiga eller ironiska, men sanningen är inte alltid så enkel. Enligt namnvårdare Maria Vidberg är en förändring i ordens betydelse en viktig orsak till detta.

Hevonkack, Fålafjärt, Kåtnäs, Kråkrumpan…

Många ortnamn på kartan kan få en att dra på smilbanden, men har det varit tanken då olika ställen ursprungligen fått sina namn?

– Det finns många namn som man har gett med glimten i ögat, men alla namn som idag låter lustiga, roliga eller ironiska har inte varit det från början. Det finns många betydelser för ett ord eller så kan ordets betydelser ha ändrats under årtiondenas lopp, säger Maria Vidberg som är namnvårdare på Institutet för de inhemska språken.

Byn Kåtnäs i Närpes är ett exempel som Vidberg lyfter fram i sammanhanget.

– Man ser ofta på namnet via det som ordet kåt betyder på svenska idag, men namnets bakgrund går egentligen till det dialektala ordet från finskan: kåta betyder koja eller bod. Det vi ser på ytan är inte det samma som ord betyder, förklarar hon.

Mer vanligt kring ortnamn som innehåller avsiktliga lustigheter är att platserna är avlägsna och ofta obebodda.

– De kan ha uppkommit i en liten språkbrukarkrets och antingen stannat där eller sedan spridit sig till allmänheten och hamnat på kartor. Ställen som är nära ens vardag har sällan fått namn som idag kan upplevas som roliga eller lustiga.

Här kan nämnas några holmar: Hevonkack och närliggande mindre ön Fålafjärt i Korpo skärgård. Nära varandra i Borgå skärgård hittas däremot öarna Bisaballen och Musblötan. Bisaballen har härletts till det lokala dialektala ordet för gubbe – och till penis eller testikel.

Dessutom finns det i både Nykarleby och Pedersöre var sitt ställe som heter Kråkrumpan.

Namnvårdare Maria Vidberg vid Institutet för de inhemska språken
Bildtext Namnvårdare Maria Vidberg från Språkinstitutet påpekar att förändring i ords betydelse kan leda till att vissa ortnamn i dag kan kännas lustiga. Arkivbild från december 2021.
Bild: Maria Fremer

Vanligare i naturnamn än planerade ortnamn

Gemensamt för lustiga ortnamn är att det allra oftast handlar om naturnamn, det vill säga spontant uppkomna och sedermera vedertagna benämningar på olika platser. Planerade ortnamn i tätorter brukar mer sällan ges namn som kan anses vara lustiga.

– Vid gatunamn måste man beakta att människor har det som sin adress. Vilka hävdvunna ortnamn som helst går inte. Förleden i namnet Mordmossen syftar inte på mord eller död, men kanske Mordmossvägen trots allt inte är det bästa valet till vägnamn, säger Vidberg från Språkinstitutet,

Etymologin för Mordmossen i Sibbo bygger på det finska ordet murto, som syftar på svedjebruk.

– Skräcknäs kan man ju tycka att kommer från rädsla, men egentligen kommer det från skräcka alltså skrakhona. Det är alltså fråga om fågeln skrake, säger Vidberg.

Skräcknäs ligger i Ålands skärgård mellan Kökar och Fasta Åland.

Ibland kan lustiga namn visserligen syfta på precis det de låter idag: Ställen som Spökdälden i Kyrkslätt har av allt att döma upplevts som skrämmande och namngetts därefter, beskriver Vidberg.

vinterlandskap holme
Bildtext Utanför ön Vålö i Ingå skärgård ligger skäret vid namn Hela världen.
Bild: Josefina Wikström

Hela världen är en ö

Vill man känna sig riktigt trygg på en promenad kan det vara bra att vandra längs med Modermagans naturstig – beläget på en ö med samma namn i Ekenäs skärgård.

Många av de lustiga ortnamnen i Svenskfinland verkar vara små öar. Men också Hela världen är en liten ö i Svenskfinland, närmare bestämt i Ingå skärgård.

– Detta pyttelilla grund har man knappast tyckt är hela världen, så man har gett det ironiska namnet Hela världen åt det, säger namnvårdare Maria Vidberg från Institutet för de inhemska språken.

Vilka roliga ortnamn känner du till? Berätta i kommentarsfältet!

Diskussion om artikeln