Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sakkunnig på THL: ”Inga möjligheter att hindra virusvarianter att sprida sig”

sköterskor i kinesiskt sjukhus
Bildtext Taneli Puumalainen: Vi behöver mer information om läget i Kina
Bild: Alex Plavevski / EPA

THL:s ledande sakkunniga Jari Jalava bedömer att kravet på ett negativt coronatest för Kinaresenärer har blygsam effekt på epidemiläget i vårt land och övriga EU. Man kan på inget sätt förhindra att nya virusvarianter kommer in i EU-området, säger han.

Under de tre år som gått med en pandemi har Jalava samlat på sig erfarenhet om virusvarianter i olika faser av pandemin.

– Inget endaste land har kunnat stoppa en virusvariant från att sprida sig – inte med krav på negativa testintyg och inte med tyngre metoder som exempelvis obligatorisk testning.

Enligt Jalava finns det rätt många fall av coronasmitta i Finland just nu, trots att epidemin är på avtagande. Han tror inte att resenärer från Kina skulle öka coronabördan särskilt mycket – så stora är inte turistmängderna.

Puumalainen: Vi behöver mer information om läget i Kina

På Social- och hälsovårdsministeriet säger avdelningschef Taneli Puumalainen att EU:s rekommendation om krav på intyg är en försiktighetsåtgärd.

– Vi vet för lite om läget i Kina och det är svårt att göra en riskbedömning då vi inte känner till hur många smittfall det finns där och vilka virusvarianter som är i omlopp. Nu är det viktigast att få mer information, sa Puumalainen i Radio Suomi på torsdagen.

Puumalainen tillägger att man redan nu har vidtagit åtgärder för att stoppa virusspridning.

– Det krävs ansiktsskydd på Kina-flygen. Det kommer nog att finnas resurser för striktare kontroller eftersom flygen till och från Kina är så pass få, bara några per vecka.