Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Blastr beskrivs som ett typiskt projektföretag: ”En grupp med en idé, erfarenhet och en del pengar”

Ingå hamnområde omgärdas av ett staket. Inanför staketet syns en hög med bråte.
Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Företaget Blastr Green Steel som planerar ett stålverk för grönt stål i Ingå är okänt fört den stora allmänheten, men Business Finland har arbetat med projektet redan i ett par år.

Planerna på ett stort stålverk för grönt stål i Ingå har under de senaste dagarna väckt många frågor.

Kan man lita på ett penninglöst uppstartbolag som säger sig planera en investering på 4 miljarder euro – med teknik som inte finns?

Vad ska man tro om huvudägaren som har flyttat till Schweiz för att undvika skatter och gjort sin förmögenhet på att sälja aktier i ett bolag som inte har någon produktion?

Men Business Finland litar på företaget. Markku Kivistö, direktör för investeringar i Finland vid Business Finland, har erfarenhet av tiotals projekt som liknar det här även om de inte har varit lika stora.

– Vi kan bedöma hur seriöst ett företag är utgående från kvaliteten på de frågor det ställer och personalens kompetens. Vi granskar också företagens och nyckelpersonernas bakgrund för att åtminstone få en idé om vilken typ av företag och människor vi har att göra med.

Norsk företagare

Bolaget som vill bygga stålverket i Ingå är Blastr Green Steel. Det ägs av Vanir Green Industries som också äger Freyr Batteries som planerar en batterifabrik i Vasa.

Vanir ägs av den norska företagaren Tore Ivar Slettemoen som flyttade från Norge till Schweiz i september. Han har tjänat ihop största delen av sin förmögenhet genom att sälja aktier i Freyr Batteries.

Business Finland har samarbetat med Freyr Batteries i flera år och varit nöjda med det samarbetet. När det gäller batterifabriken är miljökonsekvensbedömningen i slutskedet, och om den ger grönt ljus för projektet kan planeringen fortsätta.

”Projektföretag”

Med krafterna bakom Blastr Green Steel som nu planerar stålfabriken i Ingå har Business Finland samarbetat redan i ett par år. Det är det samarbetet som har övertygat Business Finland om deras kompetens. Bland annat har man utrett frågor som handlar om eltillgång, hamnen i Ingå, logistik och arbetskraft.

Enligt Markku Kivistö är Blastr ett typiskt projektföretag.

– Det finns en grupp som har en idé, erfarenhet och en del pengar.

Nu är nästa steg en miljökonsekvensbedömning av stålverket. Om verket får miljötillstånd kan Blastr fortsätta med att lönsamhetsberäkningarna och med att skaffa fram finansiering.

Först efter det fattas det slutliga investeringsbeslutet, och det kan antingen vara att Blastr fortsätter med projektet eller lägger ner det. Förhoppningen är nu att beskedet ska komma 2025.

Många experter har bedömt att sannolikheten för att Ingå verkligen ska få ett stålverk är högst 10 procent. Markku Kivistö vill inte själv spekulera i sannolikheten men tycker att utsikterna är positiva.