Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Personalens personbeteckningar syns för kollegor i patientdatasystemet Apotti – felet ska åtgärdas i natt

En sjukskötare jobbar i isoleringsrum för coronapatienter, fotograferad genom glasdörr.
Bildtext Vårdreformen infördes 1.1. Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

I Nyland syns en del av vårdpersonalens personbeteckningar på ett olämpligt sätt i Apotti-systemet. Problemet uppstod då ändringar som hänger ihop med vårdreformen gjordes i patientdatasystemet Apotti.

Social- och hälsovården fördes över till de nya välfärdsområdena 1.1.2023. I Nyland verkar också HUS-sammanslutningen som ansvarar för specialsjukvården.

Företaget Apotti meddelar att det uppkommit problem då man 1.1 skulle ta i bruk ny information om Kanta-tjänsterna. Läkare som använder Apotti och har tillgång till en viss flik kan se sina kollegors personbeteckningar.

Problemet gäller Helsingfors, Vanda, Kervo, Grankulla och HUS.

Inte klart hur många som drabbats

Ulla Kuukka som är kundupplevelsechef på Apotti berättar att det inte är klart hur många personers personbeteckningar som läckt.

– Saken undersöks och vi får troligtvis felet reparerat under natten, säger Kuukka.

Exakt vad som orsakade problemet är inte heller klart.

– Det här är förstås en personuppgiftsincident, och vi har meddelat de registeransvariga, det vill säga HUS och kommunerna. De får besluta hur de går vidare med saken, säger Kuukka.

Problemet började då man gjorde ändringar i systemet som har att göra med tjänsten Kanta.

När vården ges över från kommunerna till välfärdsområdena har också lagstiftningen som gäller vem som har åtkomst till patientuppgifter i Nyland ändrats.

Det betyder att personalen i välfärdsområden ser patientuppgifter från andra rådgivare, och då man införde det här i patientdatasystemet Apotti gick något fel.