Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ingen lösning på talmansknuten i USA:s representanthus efter tre dagar av omröstningar

Uppdaterad 06.01.2023 08:58.
Kevin McCarthy under omröstningen om USA:s representantshus talman
Bildtext USA:s representanthus fortsätter att försöka välja talman.
Bild: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

I representanthuset pågår det mest utdragna talmansvalet i USA på 164 år.

Valet av talman i USA har blivit en utdragen historia. Republikanerna har inte lyckats enas om en kandidat under tre dagar av omröstningar.

I onsdags förlorade republikanen Kevin McCarthy den sjätte omröstningen i representanthuset och torsdagen bjöd på ytterligare fem omröstningar utan att representanthuset fick en ny talman.

McCarthy förlorade även den 11:e omröstningsrundan, efter en åtta timmar lång sittning.

Omröstningarna återupptas på fredagskvällen vid sjutiden finsk tid, i hopp om att representanthuset då ska hitta en lösning.

Vansinne – att göra samma sak om och om igen, utan förändring

― förra talmannen, demokraternas Nancy Pelosi på torsdagen om omröstningarna i representanthuset

En handfull röster räcker

McCarthy har inte råd att förlora mer än fyra av sina partikamraters röster, så när redan fem av hans republikanska motståndare har röstat på en annan är omröstningen i praktiken avgjord.

McCarthy har inte lyckats få tillräckligt med röster i en enda omröstningsrunda.

Det är en antietablissemangsfalang på cirka 20 ledamöter på det republikanska partiets högerflygel som motsätter sig valet av McCarthy till talman. Gruppen ställde sig i tisdagens och onsdagens omröstningar bakom Jim Jordan och Byron Donalds, men ingendera av dem vill bli talman.

I torsdagens första omröstning gick utbrytargruppens röster igen i huvudsak till Donalds. Matt Gaetz från Florida valde däremot att lägga sin röst på förre presidenten Donald Trump i både sjunde och åttonde omröstningen.

Den enda förändringen mellan omröstning sju och åtta var att två av rebellerna röstade på en Kevin – men inte Kevin McCarthy, utan Kevin Hern.

Kevin Hern lyckades sedan locka en del av rösterna under torsdagens tre sista omgångar. Bland annat Gaetz som nominerat Trump röstade i stället på Hern i de tre sista omgångarna.

Ledamöterna står i sessionssalen i USA:s representanthus 5.1.2023.
Bildtext I elfte omröstningen om talman röstade 212 demokrater på Hakeem Jeffries medan 200 republikaner röstade på Kevin MacCarthy. Brydon Donalds fick 12 röster, Kevin Hern fick 7 röster och Donald Trump fick en röst.
Bild: Ken Cedeno/UPI/Shutterstock/All Over Press

Nio omröstningar 1923

För den republikanska ledningen är det svårt att komma överens med rebellerna, eftersom de inte verkar ha någon sakfråga som förenar dem – utom att de inte vill se Kevin McCarthy från Kalifornien som talman. Utan linjefrågor är det också besvärligt att hitta en kompromisskandidat.

Det är första gången sedan år 1923 som representanthuset inte har klarat av att välja en talman direkt. Den gången lyckades man välja en talman i den nionde omröstningen. Det kan vara en skillnad, konstaterar New York Times i sin liveblogg om valmansfarsen.

För att bli vald krävs enkel majoritet. Om alla de 435 ledamöterna i representanthuset är på plats betyder det 218 röster.

McCarthy har som mest fått 203 röster. I den 11:e omröstningen fick han bara 200.

Lagstiftningen på is

Innan en talman har valts kan representanthuset inte gå vidare med några andra ärenden, inte ens svära in de nya ledamöterna. Det innebär att all lagstiftande verksamhet ligger på is tills konflikten inom det republikanska partiet har lösts.

Demokraterna står enade bakom sin kandidat: Hakeem Jeffries från New York har fått samtliga demokratröster i de sju första omröstningarna. Demokraternas 212 ledamöter i representanthuset räcker ändå inte till för enkel majoritet om alla republikaner är på plats och deltar i omröstningen.

Källor: Reuters, New York Times

Artikeln uppdateras.