Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dyrare parkeringsavgifter och mindre gratisparkering – så här förändras parkeringen i Åbo centrum

Uppdaterad 09.01.2023 16:02.
Motorfordon parkerade vid sidan av vägen.
Bildtext Snart är det svårare att hitta gratis parkering i Åbo centrum. Bildsättande arkivbild.
Bild: Patric Ring / Yle

Vid årsskiftet blev det dyrare att parkera i Åbo centrum, och i framtiden ska cirka 2 000 gratis parkeringsplatser omvandlas till avgiftsbelagd parkering.

Det blir allt dyrare att parkera i Åbo centrum – och allt svårare att hitta gratis parkering.

Från och med årsskiftet höjde Åbo stad parkeringsavgifterna för centrumområdet. Avgifterna höjdes för att det ska finnas fler lediga parkeringsplatser i cirkulation, och för att Åbo stad ska få tilläggsinkomster på 3,1 miljoner euro fram till 2024. Stadsmiljönämnden i Åbo fattade beslut om saken i december i fjol.

I zon 1, det vill säga stadskärnan, kostar parkeringen nu 3,60 euro per timme. Det här är en höjning på 60 cent, alltså 20 procent.

I zon 2 utanför stadskärnan steg avgiften med 30 cent till 1,80 euro per timme.

I zon 3 är avgiften fortsättningsvis 60 cent per timme.

Dessutom förlängs tiderna för när man måste betala för parkering i zon 1 och zon 2 så, att de nu gäller klockan 9–20 på vardagar och klockan 9–17 på lördagar.

Här hittar du Åbo stads karta över parkeringszonerna (på finska).

Höjda avgifter en överraskning för många

De höjda parkeringsavgifterna kom som en överraskning för många av de bilister som Yle Turku träffade på innergården vid Saluhallen i Åbo, som är en av de livligaste parkeringarna i Åbo centrum.

– Det är dyrt. Inget som jag ännu förargar mig över, men nog får man pengar att gå åt när man parkerar bilen, säger Roni Allén som åkt till centrum på sin lunchpaus.

Maiju och Minna Kannisto har kommit till Åbo centrum för att handla. Minna som länge bott i Italien är förvånad över de dyra parkeringsavgifterna i Åbo.

– Avgifterna låter dyra. Man borde ju uppmuntra Åbobor till att handla i centrum, men samtidigt funderar man på om man lyckas med det då parkeringsavgifterna är så höga, säger Minna Kannisto.

– När jag betalade för parkeringen i en parkeringsapplikation undrade jag nog hur priset kunde vara så högt. Med de här priserna kan man nog inte lämna bilen parkerad alltför länge, säger Maiju Kannisto.

Maiju Kannisto (vas.), Hulda Harju ja Minna Kannisto kauhistelevat Turun kauppahallin parkkipaikalla korkeita pysäköintitaksoja.
Bildtext Maiju Kannisto (till vänster), Hulda Harju och Minna Kannisto är förvånade över dyra parkeringsavgifterna i Åbo centrum.
Bild: Hannu Vähämäki / Yle

Maiju Kannisto tror att de höjda avgifterna kommer att påverka hur hon tar sig till centrum för att uträtta ärenden. I framtiden kan bussen vara ett alternativ.

Lundobon Tapani Kanto är inne på samma bana.

– Det börjar nog vara där på gränsen. Man måste nog fundera när det lönar sig att ta egen bil till centrum. Om man vill spara pengar måste man nog åka med kollektivtrafiken.

Jussi Hattara har en lugnare inställning till förändringen, vilket delvis beror på att han sällan använder gatuparkeringen när den kostar.

– Jag tycker inte att avgiften ännu är för dyr. När man måste parkera får man helt enkelt betala för det, säger Hattara.

Tapani Kanto näppäilee Turun kauppahallin pysäköintialueella parkkiautomaatin painikkeita.
Bildtext Lundobon Tapani Kanto tror att han i fortsättningen kommer att fundera noga på när det lönar sig att ta den egna bilen till Åbo centrum.
Bild: Hannu Vähämäki / Yle

Gratisparkering börjar kosta

Förutom höjda parkeringsavgifter och längre tider för avgiftsbelagd parkering fattade stadsmiljönämnden i december också ett beslut om att cirka 2 000 parkeringsplatser på fem områden i utkanten av Åbo centrumområde ska bli avgiftsbelagda.

I praktiken handlar det om att parkeringsplatser, som i dag är gratis med parkeringsskiva under en viss tid, och gratis parkeringsplatser utan tidsbegränsning, ska omvandlas till parkeringsplatser som kostar.

Beslutet gäller områdena kring Gertrudsbacken, Vårdberget, Samppalinna, Varvsstranden och Lontis. Här hittar du Åbo stads kartor över de exakta områdena (på finska).

Parkeringen börjar kosta här

Arbetet med att omvandla de cirka 2 000 gratis parkeringsplatserna till avgiftsbelagd parkering är en lång process.

– Det kommer att ta lång tid innan förändringen konkret träder i kraft eftersom själva planeringen redan kommer att ta flera månader. Man måste göra upp en trafikledningsplan där man planerar hurdana trafikmärken som behövs och var de ska placeras, och det behövs också nya parkeringsautomater, säger Jaana Mäkinen som är trafikingenjör vid Åbo stad.

Exakt när parkeringen kommer att börja kosta på de specifika områdena som nu är gratis kan Mäkinen ännu inte svara på eftersom projektet är i startgroparna.

– Det här är ett stort projekt som tar lång tid att förbereda. Vi kommer nog att informera invånarna om förändringarna i god tid när vi har kommit så långt att vi kan berätta om vad som händer och var, säger Mäkinen.

Var annanstans i centrum kan jag parkera?

Förutom gatuparkering kan man också parkera i torgparkeringen eller i Louhi i Åbo centrum.

Torgparkeringen

Louhi

Artikeln baserar sig delvis på Yle Turkus artiklar Turun parkkimaksujen kallistuminen hämmensi autoilijoita – osa harkitsee joukkoliikenteen käyttöä och Lautakunta näytti vihreää Turun pysäköintitaksojen nostolle ja maksullisuuden laajennukselle skrivna av Hannu Vähämäki. Översättningen och bearbetningen har gjorts av Maria Lammassaari.

Artikeln har uppdaterats 9.1.2023 kl. 16.02 med en korrigering om att Åbo stads mål är att ändringarna i parkeringen ska leda till tilläggsinkomster på 3,1 miljoner euro fram till 2024, inte 3,6 miljoner som det tidigare stod.

Diskussion om artikeln