Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kungen vill klargöra: ”Den kvinnliga tronföljden är för mig en självklarhet”

Uppdaterad 06.01.2023 11:12.
svenska kungahuset
Bildtext Kronprinsessan Victoria är en tillgång för kungen, kungafamiljen och Sverige. Det slår den svenske kungen fast.
Bild: Lehtikuva

I tisdags blev det rubriker kring kung Carl XVI Gustafs uttalanden om lagen som gjorde Victoria till kronprinsessa. På torsdagen förtydligade den svenske kungen att han står bakom Victoria som tronföljare.

Uppståndelsen handlar om det kung Carl Gustaf i en pinfärsk SVT-dokumentär säger om den svenska lagändring som år 1980 gjorde kungens äldsta barn, Victoria, till kronprinsessa, och berövade sonen Carl Philip rollen som kronprins.

– Att ha lagar som fungerar retroaktivt, det är ju inte klokt, det tycker jag fortfarande, säger den svenske kungen i dokumentären Sveriges sista kungar.

Men på torsdagen publicerade kungen ett förtydligande uttalande på svenska kungahusets webbplats och på sociala medier.

Kungen konstaterar att han ”vid två intervjutillfällen” delgav sina ”tankar kring att Prins Carl Philip i samband med ändringen av grundlagen retroaktivt miste sin ställning som kronprins”.

Carl XVI Gustaf.
Bildtext Kung Carl XVI Gustaf. Arkivbild.
Bild: (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press

Kronprinsessan ... är en extraordinär tillgång för mig, min familj och vårt land. Jag är stolt över henne och hennes outtröttliga arbete för Sverige.

― Carl XVI Gustaf

”Det har smärtat mig djupt när jag i efterhand har tagit del av kommentarer som gör gällande att jag inte skulle stå bakom min dotter, Kronprinsessan Victoria, som Sveriges tronföljare”, heter det vidare.

Kungen vill göra det klart att hans intervjusvar inte ska uppfattas ”som kritik mot den kvinnliga tronföljden eller mot Kronprinsessan Victoria”.

”Den kvinnliga tronföljden är för mig en självklarhet. Kronprinsessan är min efterträdare. Hon är en extraordinär tillgång för mig, min familj och vårt land. Jag är stolt över henne och hennes outtröttliga arbete för Sverige.”

Uttalandet är undertecknat ”Carl Gustaf”.