Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kanada vann JVM-guld – uppstickaren Tjeckien nära sensation efter att ha hämtat upp ett 0–2-underläge på slutet

Kanadensiska spelare firar ett mål.
Bildtext Kanada tappade en 2–0-underläge men vann med 3–2 efter förlängning.
Bild: Lehtikuva / MINAS PANAGIOTAKIS

Kanada är juniorvärldsmästare i ishockey. Finalen mot Tjeckien blev dramatisk då Kanada tappade sin 2–0-ledning i den tredje perioden. Finalen gick till förlängning där Dylan Guenther avgjorde.

Tjeckien hörde inte till favoriterna inför JVM men imponerade stort i gruppspelet där laget besegrade Kanada med 5–2.

I semifinalen mot Sverige kvitterade Tjeckien till 1–1 i den sista minuten och avgjorde i förlängningen. Finalen mot Kanada hade liknande drag.

Då 52 minuter hade spelats hade Kanada en 2–0-ledning över Tjeckien efter mål av Dylan Guenther och Shane Wright. Inom loppet av en minut kom Tjeckien i kapp. Jiri Kulich reducerade till 1–2 då 52.30 hade spelats och Jakub Kos kvitterade till 2–2 efter 53.24.

Tjeckien kunde ha avgjort på slutet, men matchen stod 2–2 efter ordinarie matchtid och gick till förlängning som spelades med tre spelare mot tre.

Dylan Guenther segermålskytt

Förlängningen hann bli drygt sex minuter då Kulich tappade pucken i offensiv zon. Kanada kunde kontra och Joshua Roy spelade fram till Guenther som från nära håll rakade in pucken i mål.

– Det går inte att beskriva med ord. Man vet inte när man får chansen att vinna igen, säger Arizonas anfallare Guenther på IIHF:s webbplats.

– Det är det här som man drömmer om som barn. Att få spela förlängning i final.

JVM-guldet var Kanadas andra på bara fem månader. För ett år sedan fick JVM 2022 avbrytas på grund av covid-19 och turneringen startades om i augusti. I sensommarens final vann Kanada över Finland med 3–2 efter förlängning – och även i den finalen ledde Kanada med 2–0 efter 40 minuter.

Poängligan
SpelarePoäng
1. Connor Bedard, CAN9+14=23
2. Logan Cooley, USA7+7=14
3. Jimmy Snuggerud, USA5+8=13
4. Joshua Roy, CAN5+6=11
5. Logan Stankoven, CAN3+8=11
6. Dylan Guenther, CAN7+3=10

Kanadas stora affischnamn Connor Bedard kammade för första gången i turneringen noll, men 17-åringen vann ändå turneringens poängliga i överlägsen stil och valdes till turneringens mest värdefulla spelare.

Till finalens bästa spelare valdes Kanadas målvakt Thomas Milic som även imponerade stort i semifinalen mot USA. Kanada vann skotten på mål med 38–26 och Milic räddade 24 av 26 puckar. Milic är 19 år gammal och har inte reserverats av någon NHL-klubb i de två tidigare drafterna.

Tjeckien har ett blygsamt saldo på JVM-nivå. Finalen var Tjeckiens första på 22 år och medaljen den första på 18 år. Efter många magra år på juniorsidan har Tjeckien något på gång och laget hade två spelare – backen David Jiricek och anfallaren Kulich – i turneringens all star-lag.

I somras reserverades både Jiricek (Columbus) och Kulich (Buffalo) i den första omgången. Före det hade Tjeckien kammat noll tre gånger på raken (2019–2021) i den första rundan.

Premierade spelare

All star-laget:
Connor Bedard (CAN) – Jiri Kulich (CZE) – Logan Cooley (USA)
David Jiricek (CZE) – Ludvig Jansson (SWE)
Tomas Suchanek (CZE)

MVP:
Connor Bedard (CAN)

Bästa målvakt:
Adam Gajan (SVK)

Bästa back:
David Jiricek (CZE)

Bästa anfallare:
Connor Bedard (CAN)

Bronsmatchen Sverige–USA stod 0–1 efter 20 spelade minuter. Mittenperioden bjöd på ett riktigt målkalas: Juniorkronorna vann perioden med 5–4 och därmed stod det 5–5 i den andra periodpausen.

Då 58.23 hade spelats gav Cutter Gauthier USA ledningen med 7–6 och då 59.38 hade spelats kvitterade Filip Bystedt till 7–7.

Matchen fick avgöras i förlängning där Chaz Lucius avgjorde med sitt tredje mål för kvällen och USA vann därmed bronsmatchen med 8–7.

Resultat

Sverige–USA 7–8 (0–1, 5–4, 2–2, 0–1)

Tjeckien–Kanada 2–3 (0–1, 0–1, 2–0, 0–1)

Diskussion om artikeln