Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Talmansvalet bara början – räkna med kaotiska år i den amerikanska kongressen

En bild på USA:s kongress och en bild på USA-korrespondent Daniel Olin.
Bild: AOP, Yle (Bildmontage)

Det har gått två år sedan stormningen av Kapitolium. Det pågående kaotiska talmansvalet visar att chockvågorna fortfarande skakar om den amerikanska demokratin.

Det parlamentariska kaoset i den amerikanska kongressen har pågått i tre dagar och ingen lösning är i sikte. År 1923 krävdes det 9 omröstningar för att välja talman. Nu 100 år senare har man avverkat 11 omröstningar och på fredag utlovas fler.

Det är frågan om det mest utdragna talmansvalet i USA på 164 år. En politisk slow-tv där republikanernas ledare Kevin McCarthy från Kalifornien förnedras inför öppen ridå av sina egna partimedlemmar. Omröstning efter omröstning landar han på 201 röster, när han behöver 218.

Utbrytargruppen som består av 20 radikala ledamöter håller inte bara McCarthy utan hela kongressen som gisslan. Men McCarthy vägrar ge upp drömmen om att bli talman och är därmed nummer tre i den amerikanska rangordningen i USA efter presidenten och vice presidenten.

Kevin McCarthy på väg till kammaren omringas av journalister.
Bildtext Kevin McCarthy.
Bild: Bonnie Cash/UPI/Shutterstock/All Over Press

Han sitter i kammaren och följer med det sorgliga dramat med ett svagt leende på läpparna. Mellan omröstningarna ger han ibland kortfattade svar på journalisternas frågor. Han säger sig vara övertygad om att det parti han leder når en lösning, men kan inte säga när.

Under en paus stoltserar han med att han faktiskt innehar rekordet på det längsta talet som någonsin hållits i kongressen. Nu kan han skriva historia med att bli vald till talman efter flest röstrundor i modern tid.

Kevin McCarthy låter förstå att förödmjukelsen rinner av honom – men fläckarna består. Även om han till slut, på något vänster, lyckas skrapa ihop tillräckligt med röster blir han en svag talman som redan visat att han inte kan tygla de republikanska bråkstakarna i representanthuset.

Efter mellanårsvalet i november hade McCarthy gott om tid att trygga en tillräcklig majoritet bland sina egna, men misslyckades. Nu i elfte timmen motarbetas han fortfarande av en utbrytargrupp på 20 extrema ledamöter.

Desperata McCarthy har redan gått med på flera av deras krav. Enligt källor till amerikanska medier skulle han det senaste dygnet ha gått med på ännu fler eftergifter, som att talmannen ska kunna avsättas med en omröstning efter att bara en ledamot har begärt en sådan omröstning. Det rapporteras även om han lovat den extrema utbrytargruppen, som kallar sig för House Freedom Caucus, tilläggsposter i viktiga utskott.

Men ingen verkar veta exakt vad han lovat de 20 republikanerna, och det här får han kritik för. Man frågar sig hur det påverkar hans mäktiga roll som talman om han sålt sig till en liten högerextrem grupp.

Det här en fråga som möjligen kan fälla McCarthy och få republikerna att ena sig bakom en ny kandidat. Vem den personen kunde vara är skrivet i stjärnorna.

Extrem grupp som vill skapa kaos

De radikala 20 ledamöterna är fast beslutna att förhindra McCarthy från att inneha den mäktiga positionen som talman.

På torsdagen fortsatte de att nominera kandidater som inte har några som helst planer på att svinga ordförandeklubban. Till exempel Matt Gaetz från Florida utnyttjar synligheten till fullo när han både nominerar och röstar på Donald Trump.

Några av ledamöterna i den republikanska utbrytargruppen ger sitt stöd till deras kandidat Byron Donalds inför den sjunde omröstningen. Matt Gaetz i förgrunden. tillsammans med
Bildtext Några av ledamöterna i den republikanska utbrytargruppen ger sitt stöd till deras kandidat Byron Donalds inför den sjunde omröstningen. Matt Gaetz i förgrunden.
Bild: Shutterstock/All Over Press

McCarthy är ingen mittenrepublikan, han befinner sig stadigt på högerflanken och stöds av Trump. Däremot är han en del av partiledningen och ses som ansvarig för det svaga resultatet i mellanårsvalet i november.

Och ännu värre: Han hör till etablissemanget.

Den här gruppen på 20 ledamöter som företräder de mest konservativa rösterna i kongressen har vunnit sina val med löften om att förändra den ”ruttna” politiken i Washington DC.

De kan inte leda politiken i kongressen men de kan skaka om etablissemanget. Republikanernas smala majoritet ger dem makt och en ypperlig möjlighet att bromsa talmansprocessen, samtidigt som de njuter av att strålkastarljuset är riktat just mot dem.

Deras mål är att ställa sig på tvären och förhala. Genom kaos vill de nå förändring, inte genom kompromisser eller förhandlingar. Konsekvenserna bryr de inte sig om.

Utan en talman är hela kongressen lamslagen. Ledamöterna kan inte sväras in, lagstiftningsprocessen kan inte inledas. Det är svårt att reagera om en oförutsedd händelse inträffar. Allt står stilla.

Utan en talman är hela kongressen lamslagen

Men de 20 ledamöterna vill inte släppa taget om det spektakel som de skapat. De lyssnar inte ens på Donald Trump som uppmanat dem att rätta in sig i ledet och stötta McCarthy.

Även om gruppen är Trumplojal är den inte skapad av trumpismen utan ursprunget hittas i Tea party-rörelsen. Men gruppen har definitivt slagit i blom under Trumperan.

I det nya representanthuset vill de redan från från början visa varifrån vinden kommer att blåsa de följande två åren. De kommer även i fortsättningen se till att representanthuset tidvis är dysfunktionellt med en svag talman, oavsett vem hen är.