Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Krista Pärmäkoski klar för sprintfinal – rivalen Frida Karlsson utslagen i kvartsfinal

Uppdaterad 06.01.2023 13:21.
Sprint för damer och herrar (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen är i slagläge inför de tre återstående etapperna i Tour de Ski. Undviker ledande Frida Karlsson minorna i sprinten i år, och lyckas Johannes Høsflot Klæbo förlänga sin segersvit?

Kl. 13.20 Sprint (k), Val di Fiemme

Kommentator: Mikael Oivo

Chans till stordåd för Pärmäkoski och Niskanen

I normalt läge hör Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen inte till de största favoriterna i sprinttävlingar i världscupen, inte ens med klassisk teknik. Men efter fyra etapper av Tour de Ski är de uthålliga finländarna sannolikt fräschare i kroppen än en del sprintspecialister som sannolikt redan bränt sitt allra torraste krut.

Om utrustningen fungerar är finalplatser inte utom räckhåll för finländskorna.

Då Anne Kjersti Kalvå tvingades lämna touren på grund av en coronainfektion har Pärmäkoski stigit till trea i sammandraget, medan Niskanen är fyra. Båda kämpar definitivt om pallplaceringar på touren som helhet – vilket Pärmäkoski lyckats med ett par gånger tidigare, men inte Niskanen.

Katri Lylynperä och Jasmin Kähärä har lämnat Tour de Ski, men Jasmi Joensuu kämpar vidare. Hon har aldrig tidigare slutfört touren. I normala fall klarar Joensuu ett sprintkval utan större bekymmer, men hur fungerar hennes kropp efter fyra slitande etapper?

Undviker Karlsson minorna i sprinten?

Frida Karlsson har aldrig skidat i mål i Tour de Ski. Nu har hon ledningen och ett försprång på nästan en och en halv minut inför de tre återstående etapperna i Val di Fiemme. Det krävs stor dramatik för att den 23-åriga svenskan inte ska kamma hem det här.

Att undvika dramatik har ändå inte varit kännetecknande för Karlsson så här långt under karriären. I sprintlopp kan det hända ett och annat. Det vet inte minst Karlsson, som lämnade touren i fjol efter att ha kört in i Jessie Diggins i sprinten i Oberstdorf.

Ifall Karlsson tar sig minst till semifinal ser hon till att ledningsmarginalen som sämst är nästan en minut inför det klassiska masstartloppet på 15 kilometer samt stigningen uppför Alpe Cermis. Även för en Krista Pärmäkoski i toppform är svenskan svårslagen – men kanske inte fullständigt omöjlig att besegra?

Störst favorit i dagens sprint är ändå Nadine Fähndrich. Schweiziskan har vunnit de tre senaste sprinttävlingarna i världscupen. Maja Dahlqvist och tvillingarna Tiril och Lotta Udnes Weng utmanar.

Tung tour för de blåvita herrarna – klarar Perttu Hyvärinen av att lyfta sig?

Fem finländska herrar startade Tour de Ski. Tre finns kvar efter att Iivo Niskanen och Ville Ahonen kastat in handduken.

För den återstående trion finns inte speciellt mycket att hämta från touren som helhet, och ännu mindre från dagens sprint.

Perttu Hyvärinen ligger bäst till av de våra på en 22:a plats och har en dryg minut upp till en tionde plats. Som bäst har han slutat på 14:e plats i Tour de Ski. Tidigare år har han gjort hyfsade prestationer i Val di Fiemme, och lyckas han bra i år också kan slutplaceringen fortfarande bli bättre än 14:e.

Klæbo leder men behöver bonussekunder från sprinten

Johannes Høsflot Klæbo har vunnit alla etapper på touren så här långt. Ändå är hans ledningsmarginal inte större än tolv sekunder – och hela nio stycken åkare finns inom en marginal på 39 sekunder från norrmannen.

Klæbo har dominerat så här långt, men med så här små marginaler är allt möjligt, speciellt med tanke på den brutala avslutningsetappen. Under tidigare år har Klæbo visat att han blivit bättre och bättre på att stiga uppför Alpe Cermis, men där kommer han ändå sannolikt att förlora mot sina landsmän Simen Hegstad Krüger och Sjur Røthe, som bägge varit snabbast uppför slalombacken under tidigare år.

Med tanke på touren som helhet vill Klæbo definitivt vinna möjligast många bonussekunder i dag – och visst är han enorm förhandsfavorit till de 60 sekunderna. Så här långt under karriären har han vunnit alla sju sprinttävlingar på touren som han ställt upp i.

Men kunde till exempel Federico Pellegrino inför hemmapublik lyckas sätta punkt för norrmannens otroliga svit? Det är faktiskt italienaren som ligger allra närmast Klæbo i sammandraget i Tour de Ski. Kanske det ändå är han och inte någon av norrmännen som är Klæbos huvudkonkurrent?