Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska bidrottningar ska vaccineras med finländskt vaccin

Uppdaterad 06.01.2023 12:38.
En bikupa full med surrande bin.
Bildtext Vaccinet ska hålla bisamhällena friska.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Det nya vaccinet skänker hopp om att man har hittat ett botemedel på bikrisen – ska trygga matproduktionen.

USA:s jordbruksministerium har godkänt världens första vaccin för bin, som nu ska börja användas på honungsbin.

Vaccinet har utvecklats för att skydda biodlingar från den allvarliga sjukdomen amerikansk Fouldbrood som kan försvaga eller utrota hela bisamhällen.

Vaccinet ska till en början delas ut åt kommersiella biodlare och inom ett år ska det gå att köpa på marknaden.

Drottningen äter bakterien, larverna blir immuna

Amerikansk Fouldbrood är en utmaning för biodlare eftersom infektionen är extremt smittsam och det inte finns något botemedel mot den.

Om ett bisamhälle drabbas av smittan finns det inte mycket annat att göra än att bränna hela samhället, inklusive kuporna och all utrustning, och sedan ge antibiotika åt alla bisamhällen i närheten.

Vaccinet är ett stort genomslag för biodlarna.

– Om vi kan förebygga infektion bland våra bin kan vi klara oss utan dyra åtgärder och fokusera på att ta hand om våra bin, säger Trevor Tauzer, medlem i Kaliforniens förbund för biodlare.

Vaccineringen går till så att en immun bakterie blandas in i bidrottninggelén som drottningen matas med. Drottningen intar vaccinet och det tas upp av hennes äggstockar. Larverna som föds blir därför immuna.

Varför ska vi bry oss om bina?

Bina är ovärderliga för vår framtid eftersom de är en av matproduktionens stöttepelare.

Enligt livsmedels- och läkemedelsmyndigheten i USA härstammar en tredjedel av all mat som äts i landet från skördar som har pollinerats av honungsbin.

När bina är på jakt efter mat åt sig själva ser de samtidigt till att vi får tomater, kaffe, jordgubbar och äpplen.

Utan bina kollapsar hela systemet. Men bina är utrotningshotade – olika parasiter, sjukdomar och bekämpningsmedel bidrar till att art efter art försvinner. Otaliga vilda arter har utrotats helt.

Därför är matproduktionen beroende av odlade honungsbin. Om vaccinet kan skydda de biodlingarna är det redan ett steg i rätt riktning.

Vaccinet utvecklades vid Helsingfors universitet

Vaccinet är resultatet av en forskning av österrikiska Dalial Freitak och finländska Heli Salmela vid Helsingfors universitet. De visste att det borde gå att göra larverna immuna via drottningen, men de var inte säkra på hur det skulle gå till.

Forskningen resulterade i ett fungerande vaccin som också blev en kommersiell möjlighet med potential att ha stor inverkan. År 2018 grundades bolaget Dalan Animal Health och fem år senare är vaccinet redo att användas.

Källa: BBC, The Guradian, Business Wire