Värmeböljan i Europa är goda nyheter för energikrisen
Lyckan står Europa bi just nu, säger professor om det ovanligt varma vädret i Europa. Nu sparar man på uppvärmingskostnader och gaspriserna sjunker.
I norra Spanien inleddes det nya året med högsommarvärme. I Oberstdorf i södra Tyskland har man den här veckan tävlat på skidor i 15 graders värme. I Warszawa i Polen steg kvicksilvret till 19 grader under årets första dag, vilket är 4 grader mer än någonsin i januari.
Enligt professorn i energiteknik, Esa Vakkilainen, vid Villmanstrands tekniska universitet har de höga temperaturerna positiva följder för energiförsörjningen som är i kris efter det ryska anfallet mot Ukraina.
Minskade kostnader för uppvärmning
– Det varma vädret sänker uppvärmningskostnaderna både i hemmen och fabrikerna och minskar bilarnas bränsleförbrukning. Då gasanvändningen har gått ner påverkar det här också priset på gas.
– Exempelvis i Nederländerna har marknadspriset på naturgas sjunkit, och gasen har blivit relativt billig, säger Vakkilainen. Om gasen blir billig blir också elen billigare.
Vakkilainen säger att om det varma vädret fortsätter ett par veckor till hjälper det Europa att bli av med beroendet av rysk naturgas. Förbrukningen på årsnivå kan fås ner med flera procent, säger han.
Fyllda gaslager viktiga för EU
Det är också bra om EU lyckas hålla gaslagren välfyllda, eftersom det minskar risken för politisk panik.
Samtidigt som det är ovanligt varmt i Mellan- och Sydeuropa är det iskallt i Baltikum och Finland, så ingen lättnad kommer att synas i energiförsörjningen här.
– Men - sjunkande elpriser återspeglar sig också hos oss.