Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Favoriten höll för trycket – Granerud ny totalvinnare i backveckan: ”Efter många försök står vi äntligen här”

Uppdaterad 06.01.2023 19:45.
Halvor Egner Granerud sträcker händerna i luften.
Bild: EPA-EFE

Det blev norsk seger i backveckan. Halvor Egner Granerud kammade hem den prestigefyllda tävlingen för första gången i karriären.

Halvor Egner Granerud har dominerat backveckan den här gången och efter fyra tävlingar är han den nya kungen i Tyskland och Österrike.

Inför den sista tävlingen i Bischofshofen ledde han med 23,3 poäng för Dawid Kubacki och endast ett totalt haveri kunde hindra Granerud för från att vinna hela backveckan.

Och norrmannen hade kontroll på nerverna. Han hoppade 139,5 meter i första omgången och säkrade i praktiken totalsegern.

Granerud ledde efter första omgången och efter 143,5 meter i andra hoppet kunde segerfesten börja. Norrmannen vann tävlingen och tog sin tredje seger i den här upplagan av backveckan.

– Jag lyckades hålla mig lite lugnare i andra hoppet. Allt kändes perfekt och jag började le eftersom jag visste vad som väntade. Det här är fantastiskt, säger Granerud efter segern.

Halvor Egner Granerud jublar.
Bild: IMAGO/Oryk HAIST/ All Over Press

Granerud är den första norska vinnaren i backveckan sedan Anders Jacobsen säsongen 2006–07.

– Det här betyder allt eftersom det gått så många år sedan den senaste segern. Efter många försök står vi äntligen här.

– Halvor var väldigt fokuserad och stördes inte av något. Det var fantastiskt att se honom. Då jag träffade honom i morse så började jag tro att det skulle gå vägen, säger den norske landslagstränaren Alexander Stöckl.

I den sista tävlingen slutade Anze Lanisek tvåa och Dawid Kubacki trea. Kubacki blev tvåa i totalen medan tredjeplatsen gick till Lanisek.

Antti Aalto och Niko Kytösaho fick bara göra ett hopp i Bischofshofen. Aalto slutade på 31:a plats i sammandraget, Vilho Palosaari var 39:e man medan Kytösaho fick nöja sig med 57:e plats.

Resultat, Bischofshofen:

1. Halvor Egner Granerud NOR 313,4 poäng
2. Anze Lanizek SLO 305,5
3. Dawid Kubacki POL 303,7
4. Michael Hayböck AUT 297,6
5. Jan Hörl AUT 292,1
6. Kamil Stoch POL 289,9

Diskussion om artikeln