Arméveteraner kritiserar prins Harrys påstående om att han dödat 25 talibaner ”som schackpjäser som togs bort från brädet”
Överste Tim Collins säger att Harrys skriverier kan leda till säkerhetsproblem.
Det är prins Harrys självbiografi Spare som har väckt uppmärksamhet. Bland annat BBC News har fått ett exemplar av boken efter att den först utkom i Spanien.
Det som medierna nu fokuserar på är prinsens berättelse om sin tid som skytt i en Apache-attackhelikopter då han var stationerad i Afghanistan 2012.
I boken avslöjar prins Harry för första gången att han dödade 25 fiendekrigare. ”Det var inte en siffra som fyllde mig med stolthet men jag skäms inte för det heller”, skriver han. ”När jag kastades in i stridens hetta och förvirring tänkte jag inte på dem som 25 personer. Du kan inte döda människor om du ser dem som människor. Du kan inte skada människor om du ser dem som människor. De var schackpjäser som togs från brädet, onda killar (Baddies) eliminerades innan de kunde döda bra killar (Goodies).”
De tränade mig att se dem som ”de andra” och de tränade mig bra
Harry skriver att det fanns teknik som gjorde det möjligt att slå fast med exakthet hur många fiender han dödat.
”Det är inte så man beter sig i armén”
Högprofilerade brittiska veteraner har kritiserat Harrys beskrivningar.
Den pensionerade arméveteranen överste Tim Collins har i en intervju för Forces News pekat på problemen: ”Bland hans påståenden finns det ett påstående om att han dödade 25 människor i Afghanistan. Det är inte så man beter sig i armén. Det här är inte det sätt som vi tänker på”. Enligt honom har Harry på ett tragiskt sätt ”tjänat pengar för att finansiera den livsstil han inte har råd med”.
Andra Afghanistanveteraner har ifrågasatt hur långt Harry kunde vara säker på antalet människor han dödat. En annan person har påpekat att det allvarligaste man någonsin kan göra är att ta en annan människas liv, och att seriösa människor inte talar om det som ett spel. prinsens beskrivning beskrivs också som ”osmaklig”.
Vidare har det påtalats att man inte alltid kan vara säker på exakt vem det är som har dödats eller skadats: ”Ingen går in i en tillplattad byggnad för att kontrollera.”
”En säkerhetsrisk för prinsen”
En tidigare brittisk armébefälhavare i Afghanistan, den pensionerade översten Richard Kemp, har påpekat att Harry utsätter sig för en större säkerhetsrisk för att han beskriver dödade talibaner som schackpjäser.
Kemp anser att Harrys skriverier är ett bedömningsfel som kan vara potentiellt värdefullt för människor som önskar de brittiska styrkorna och den brittiska regeringen skada.
Kommentarerna har dessutom gett propagandamaterial till extremister som stöder talibanerna. Enligt Kemp kan människor provoceras till hämndåtgärder. ”De letar alltid efter att radikalisera och rekrytera människor, och vi har redan sett hur talibanerna har utnyttjat det”.
Talibanerna har för sin del hunnit anklaga prinsen för krigsförbrytelser under sin tjänstgöring i Afghanistan för ett decennium sedan.
Anas Haqqani, en inflytelserik medlem av den afghanska regeringen, har enligt BBC sagt: ”De du dödade var inte schackpjäser, de var människor; de hade familjer som väntade på att de skulle återvända. Jag förväntar mig inte att [Internationella brottmålsdomstolen] kommer att kalla in dig, eller att människorättsaktivister kommer att fördöma dig, eftersom de är döva och blinda för dig.”
Ben McBean, som förlorade en arm och ett ben under sin tjänstgöring vid Royal Marines i Afghanistan har av prins Harry flera gånger beskrivits som en hjälte. Han skriver nu på Twitter: ”Älskar dig #PrinceHarry men du måste hålla käften! Får en att undra vad det är för människor han umgås med. Om det är bra människor skulle någon vid det här laget ha sagt åt honom att sluta.”
Storbritannien i Afghanistan
Brittiska styrkor var engagerade i stridsoperationer i Afghanistan mellan 2001 och 2014.
Västländernas styrkor drog sig slutligen tillbaka under kaotiska omständigheter sommaren 2021.
Talibanerna tog över i augusti samma år, redan innan det slutliga tillbakadragandet hade slutförts.
Källor: BBC, The Guardian, AP (Prinsens självbiografi publiceras den 10 januari, men av misstag började den säljas i Spanien under titeln En La Sombra (I skuggan), och det är texter ur den utgåvan som nu har använts av medier.)