Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter stor dramatik och 15 omröstningar: Kevin McCarthy vald till ny talman i USA

Uppdaterad 07.01.2023 12:01.
Svenska Yles USA-korrespondent Daniel Olin sammanfattar talmansdramat i USA som ledde till att Kevin McCarthy slutligen blev vald – efter femton omröstningar. - Spela upp på Arenan

Den femtonde omröstningen lyckades lösa talmansknuten. Republikanen Kevin McCarthy är vald till ny talman för det amerikanska representanthuset. Han efterträder Nancy Pelosi på posten.

Efter stor dramatik lyckades republikanen Kevin McCarthy till slut skrapa ihop tillräckligt med röster för att bli ny talman i det amerikanska representanthuset.

Men det satt hårt åt. Talmansvalet tog fyra dygn, krävde femton omröstningar och blev det längsta talmansvalet i USA på 164 år.

Det var sällan skådad dramatik som utspelade sig i representanthuset på fredagen.

En glädjestrålande Kevin McCarthy efter att han äntligen blivit vald till talman.
Bildtext En glädjestrålande McCarthy tackar sina anhängare efter att han äntligen blivit vald till talman.
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA

Redan sent på kvällen finsk tid, i den trettonde omröstningen, fanns det tecken på att Kevin McCarthy trots allt kan bli vald. 14 av de radikala republikanerna som tidigare konsekvent röstat emot honom hade bytt sida.

Men McCarthy behövde fler röster för få majoritet.

Efter flera timmars förhandlingar verkade Kevin McCarthy övertygad om att han lyckats nå en överenskommelse och fått ihop de avgörande rösterna.

– Vi har rösterna, sade han till CNN inför den fjortonde omgången.

Men när röstningen framskred visade det sig att han inte kan lita på sina egna radikala partimedlemmars ord. I stället för att rösta ”närvarande” fortsatte några av de republikanska rebellerna att ge sin röst till en annan republikan.

Desperata försök att övertala motspänstig ledamot

Till slut handlade det i fjortonde omgången om en enda röst. Matt Gaetz från Florida - en av de mest extrema ledamöterna - fick den sista avgörande rösten.

Men han röstade blankt. McCarthy förlorade omgång 14 med minsta möjliga marginal, klockan 23 lokal tid på fredagskvällen.

Genast efter den fjortonde omröstningen försöker republikanerna med McCarthy i spetsen i desperat övertala Gaetz att i stället för att rösta ”närvarande” ändra sin röst och ge den till McCarthy.

Men Gaetz vägrade, i direktsändning kunde man se hur den tidigare småleende McCarthy var ursinnig. I stället beslöt representanthuset att flytta fram den femtonde omröstningen till måndag, till demokraternas förtret.

Representanthusets talman Kevin McCarthy diskuterar med den republikanska ledamoten Matt Gaetz.
Bildtext Matt Gaetz i samspråk med Kevin McCarthy efter en av de misslyckade omröstningarna.
Bild: EPA-EFE

Dramatiska scener i representanthuset

Samtidigt som demokraterna började packa ihop blev det plötsligt liv kammaren. Tydligen hade de radikala republikanerna mitt i kaoset beslutat att tänka om.

Republikanerna drog överraskande tillbaka sina röster om att ajournera och det osannolika dramat sent på fredag kväll fortsatte med den femtonde omröstningen.

I den 15:e omröstningen valde fyra av rebellerna att rösta ”närvarande” i stället för att ge sin röst till en motkandidat. Det räckte för Kevin McCarthy att få ihop 216 röster som gav honom talmansposten.