Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Klæbo kan sätta nytt rekord i Tour de Ski – kan Hyvärinen leverera i masstarten?

Uppdaterad 07.01.2023 14:19.
Programmet är inte längre tillgängligt

Dags för den näst sista etappen på Tour de Ski, masstart på 15 kilometer med klassisk teknik, där Kerttu Niskanen utmanar Frida Karlsson.

Kl. 12.40 Damer 15 km klassiskt, masstart, Val di Fiemme

Programmet är inte längre tillgängligt

Finland: 5 Kerttu Niskanen, 22 Anne Kyllönen

Kommentator: Mikael Oivo

Pärmäkoski sjuk – får Niskanen äntligen till det i Val di Fiemme?

För Krista Pärmäkoski har masstarten med klassisk teknik i Val di Fiemme varit en av karriärens allra mest framgångsrika världscuplopp. Tyvärr har hon blivit sjuk och hamnar stå över de två sista etapperna på Tour de Ski. Enligt Skidförbundet handlar det inte om en coronasmitta.

krista Pärmäkoski.
Bildtext Pärmäkoski visade fin form under de senaste dagarna på Touren.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Kerttu Niskanen har aldrig stått på pallen i Val di Fiemme, även om hon har varit nära flera gånger. Banprofilen har inte gynnat hennes egenskaper. Att loppet är fem kilometer längre än tidigare borde gynna Kerttu

Kanske också en placering bland de 15 eller till och med tio bästa på kommande för Anne Kyllönen som börjat se allt piggare ut samtidigt som en stor del av konkurrenterna börjat krokna ju längre touren pågått.

Frida Karlssons försprång halverades – håller huvudet?

Trottondagens sprint och 16:e platsen där var Frida Karlssons första misslyckande under Tour de Ski. Hennes ledningsmarginal mer än halverades och är nu 41 sekunder till tvåan Tiril Udnes Weng. Krista Pärmäkoski ligger en dryg minut bakom svenskan.

Karlsson är definitivt en av förhandsfavoriterna i dagens lopp, kanske den allra största. Den 23-åriga svenskan känner säkert ändå lite extra press efter fredagens miss. Håller huvudet? Och fungerar hennes material lika fint i Val di Fiemme som på de två tidigare tävlingsorterna?

Förutom av Niskanen utmanas Karlsson i dag av Tiril Udnes Weng och Katarina Hennig. Ifall någon utanför den här kvartetten korsar mållinjen som etta i dag är det en skräll.

Vid 8,5 kilometers mellantid delas det ut bonussekunder till de tio snabbaste damerna. Vinnaren får 15 sekunder, tvåan 12, trean 10 osv. Inga bonussekunder delas ut till dem som korsar mållinjen först.

Kl. 14.25 Herrar 15 km klassiskt, masstart, Val di Fiemme

Programmet är inte längre tillgängligt

Finland: 22 Perttu Hyvärinen, 30 Markus Vuorela

Kommentator: Mikael Oivo

Dags för Hyvärinen att leverera?

Under touren har Perttu Hyvärinen överraskat positivt i sprinttävlingarna där han mot förmodan lyckats gå vidare från kvaltävlingarna. På normaldistanserna har Hyvärinens prestationer ändå inte inte varit vad han förväntat sig.

Dagens tävlingsform och bana har passat Hyvärinen väl åtminstone under tidigare år. I fjol slutade han 11:e på den här distansen. Något liknande i dag skulle vara hoppingivande med tanke på säsongens huvudmål, VM i Planica.

Att också Markus Vuorela tog sig till kvartsfinal i sprint talar för att hans kropp börjar komma i form. För två år sedan var Vuorela bästa finländare på touren då han slutade 21:a i sammandraget. Den gången kom han på 16:e plats i Val di Fiemme på dagens distans.

Perttu Hyvärinen.
Bild: IMAGO/Eibner/ All Over Press

Chans för Klæbo att slå Ustiugovs rekord

Johannes Høsflot Klæbo har vunnit de fem första loppen på Tour de Ski, och således tangerat Sergei Ustiugovs rekord från säsongen 2016-17. I dag kan norrmannen slå rekordet och ytterligare dryga ut sin ledning på touren.

I fjol försökte Iivo Niskanen knäcka Klæbo i masstarten i Val di Fiemme utan att lyckas. På slutet åkte norrmannen i väg och drog upp en lucka på 20 sekunder till finländaren. Om inte ens en Iivo i toppform lyckas skaka av sig Klæbo på den här banan, hur i fridens namn ska någon annan klara av det?

Johannes Hösflot Kläbo.
Bildtext Johannes Høsflot Klæbo har varit ostoppbar.
Bild: IMAGO/Nordphoto/ All Over Press

Känns som att det enda som kan stoppa Klæbo är katastrofalt dåliga skidor.

Kampen om prispallsplaceringarna på touren bakom Klæbo är jämn. Där försöker tvåan Calle Halfvarsson och trean Federico Pellegrino hålla undan för en sextett av norrmän på placeringarna fyra till nio.

Diskussion om artikeln