Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ivriga österbottningar i skidspåret – passlig temperatur, välskött spår och cafébesök lockar skidåkarna till Kvevlax

Två kvinnor i ett skidspår.
Bildtext Lotta Karlsson och Magdalena Ivars uppskattar längdskidåkning för att det är en mångsidig sport som samtidigt ger frisk luft.
Bild: Lina Nystrand / Yle

Många ivriga österbottningar avnjuter sin lördag i skidspåret i Kvevlax. Det som motiverar skidåkarna är bra väder, motion och kaffepaus vid Andreas Knips hembageri. Det aktiva talkoarbetet bakom skidspåret uppskattas också.

Det är en mulen och krispigt kall lördagsförmiddag och många ivriga längdskidåkare har tagit sig ut till spåret i Kvevlax. Temperaturen är närmare tio minusgrader, vilket enligt många av motionärerna är en passlig temperatur för skidåkning.

– Det är perfekt temperatur idag. Det är lätt att få fäste under skidorna, säger Lotta Karlsson, en av de som är ute på en åktur.

Karlsson har mestadels åkt skidor i Vasa men har nu för första gången tagit sig till skidspåret i Kvevlax. För henne betyder ett fungerande spår väldigt mycket.

– Om man älskar att åka skidor är det värdefullt att det finns bra skidspår, säger Karlsson.

Det var precis innan jul som Vasa stads skidspår öppnade. I Kvevlax har spåret varit igång sedan mitten av december och det upprätthålls av en aktiv talkoverksamhet.

Magdalena Ivars är mitt i skidturen men pausar en stund för att ansluta till samtalet. Hon hyllar det talkoarbete som underhåller skidspåret.

– Kvevlax idrottsvänner gör ett jättebra jobb här, de har lyckats dra konstsnöspåret helt perfekt.

Person i rött skidar i skidspår
Bildtext Magdalena Ivars skidar ofta när det är mycket snö.

Rätt utrustning är A och O

Det som motiverar Ivars i spåret är de endorfiner som utvinns. Hon tycker det är härligt att få frisk luft och röra på sig. Det är också en fördel att längdskidåkning inte belastar lederna så mycket.

– Skidåkning är bra för rörligheten, balansen, styrkan - ja, allting, säger hon.

Både Ivars och Karlsson är vana skidåkare och de rekommenderar alla att testa på sporten. Ett viktigt första steg för nybörjare är att skaffa bra utrustning, säger Karlsson. Hon tipsar om att begära hjälp av någon bekant eller en kunnig försäljare i en sportaffär.

– Det finns ett otroligt bra utbud av utrustning för nybörjarmotionärer och det är viktigt med utrustning som passar en själv, säger Karlsson.

Jennifer Antell från Vörå är tävlingsskidåkare och i dag har hon tagit sig ut till spåret för att träna inför en skidtävling i Närpes.

Antell har ett brinnande intresse för sporten och hon skulle varmt rekommendera flera att börja med skidåkning. Hon är också inne på att utrustningen spelar stor roll för framgången i skidspåret. Hennes främsta tips är att skaffa sig ett par skinskidor.

Kvinna i skidspår.
Bildtext Jennifer Antell skidar nästan varje dag och uppskattar talkoarbetet bakom skidspåren ute i byarna.

– Skidorna har ett slags skin under som gör att man inte behöver valla dem utan man har ett färdigt fäste. Det är väldigt säkert och fungerar i princip i alla fören, säger Antell.

Kaffe- och bullapaus uppskattas hos skidåkarna

Korsholmsbon Henrik Järveläinen har precis avslutat sin skidtur. Han brukar skida två till tre gånger i veckan och tycker att spåret i Kvevlax är bra. Han delar också med sig av några gyllene tips till de som vill komma igång med skidåkningen.

– Mitt tips är att först åka en kort runda vid ett ställe med bra spår. Något som till exempel gjorde mig ivrig var att åka skidor till Andreas Knips hembageri, säger Järveläinen.

Man i skidkläder utomhus. Håller i skidor och stavar.
Bildtext Henrik Järveläinen passar på att ta sig ut i spåret en ledig dag när vädret dessutom är bra.

Tommy Lahti från Voitby packar ur skidorna från bilen och gör sig redo för en förmiddag i skidspåret. Enligt honom avslutas också en bra åktur vid Andreas Knips hembageri.

– Jag brukar åka skidor här nästan varenda dag. En optimal skiddag kan se olika ut men det är bra då man slipper in på en kaffe och bulle efteråt, säger Lahti.

Även Magdalena Ivars slår ett slag för bageriet som säljer kaffe och bullar för en billig peng.

– Det ska vara lysande sol, minus fem grader, mycket snö och ett fullständigt spårnät. Efteråt besöker man Andreas Knips hembageri och sedan åker man hem för att kolla på världscupen. Det är en optimal skiddag för mig, säger Ivars.

Man i blåa skidkläder. Håller i skidor och stavar
Bildtext Tommy Lahti ska precis påbörja sin rutinmässiga skidtur.

Märks att flera hittat sporten

Lotta Karlsson tycker bäst om att åka skidor på isen och ser fram emot att skidspåren runt Vasa skärgård tas upp. Hon håller med Ivars kriterier för en perfekt skiddag men säger att soligt väder också gör att det är trångt i spåren. Hon har märkt ett ökat intresse för skidåkning.

– Det märks i skidspåren att flera har hittat till sporten, det är glädjande att se, säger Karlsson.

Diskussion om artikeln