Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vaccinintyg kan bli aktuellt för inresa i Thailand redan på måndag

Uppdaterad 07.01.2023 16:47.
Palm på strand i solnedgång.
Bildtext Det kan bli aktuellt med vaccinpass för Thailandsresor redan på måndag.
Bild: Otto Stadler/imageBROKER/Shutterstock/All Over Press

Thailändska myndigheter kan från och med 9 januari börja kräva covidintyg av samtliga vuxna resenärer.

Den svenska frilansjournalisten Kim Wadström bevakar frågor som berör Thailand på Facebook.

– Den thailändska regeringen, eller olika ministerier, har diskuterat detta i en vecka. Regeringen har inte fattat något beslut än, de har inte publicerat uppgiften i den tidning det måste publiceras i för att vara lagligt. Därför är många ganska överraskade över att man nu har informerat flygmyndigheten och flygbolagen att det redan på måndag krävs vaccinbevis för att resa in till Thailand.

Enligt Wadström har thailändska transportministeriet informerat flygbolagen i form av grafik om att det från och med måndag krävs intyg på två vaccindoser mot covid för att resa in i landet.

Bland annat australiska Quantas har publicerat uppgiften på sin webbplats. Också nyhetsbyrån Bloombergs skriver att Thailand återinför covidrestriktioner för anländande utlänningar. Vid Finnairs medietjänst kände man inte till dessa krav tidigare idag.

Kan bli trist överraskning för ovaccinerade

Thailand har tidigare följt ett noggrant protokoll vad gäller covidrestriktioner och Wadström är överraskad över proceduren. Orsaken till de eventuella nya kraven är Kina som låter sina medborgare resa ut i världen efter flera år av stränga restriktioner, samtidigt som coronaviruset sprider sig snabbt i landet.

– Är man dubbelvaccinerad oberoende av när man vaccinerat sig så är det här inget stort beslut. Då laddar man ner sitt vanliga vaccinbevis. Det här påverkar egentligen bara dem som inte är vaccinerade. De sitter plötsligt lite illa till, säger Wadström.

Hon noterar att myndigheterna, till skillnad från tidigare aviseringar, inte för fram alternativet att folk kunde testa sig inför resan.

Varför tror du man gör så här nu?

– Thailand försöker alltid hålla sig på god fot med alla. Nu vill man inte införa särskilda regler för de kineser som börjar resa fritt från och med måndag, säger Wadström.