Synkroniserad konståkning lockar många, men ännu fler är välkomna – hur stigande energipriser påverkar grenen är ett frågetecken
I synkroniserad konståkning gäller det att vara samspelt med sina lagkamrater. Upp till 18 personer tävlar samtidigt på isen och gör gemensamma formationer i takt till musik. I framtiden hoppas man på att sporten blir en OS-gren.
Åboregionen har flera aktiva lag inom synkroniserad konståkning och under trettondagshelgen var det dags för tävlingar i Åbohallen. 37 lag från olika delar av Finland deltog och speciellt sydvästra Finland var välrepresenterat.
Femteklassarna Elisabeth Ramstedt och Fanny Keihäs från Åbo och S:t Karins tränar synkroniserad konståkning fyra gånger i veckan och njuter av att få vara med och tävla på isen.
– Jag kom med i ett lag då jag började i skridskoskolan. Det är tävlingarna, lagkompisarna och att få vara på isen som är det roliga, säger Ramstedt.
Åtminstone just nu lockas varken Ramstedt eller Keihäs av singelåkning på isen.
– Jag har funderat på hur det skulle vara att uppträda ensam, men det är roligare att åka skridsko med andra och då känner man sig lugn, säger Keihäs.
Synkroniserad konståkning kom till Finland på 1980-talet och en som hakade på redan då är Åbobon Jessica Pettersson.
Sporten har i dag deltagare som kan vara mellan 6-80 år gamla.
– Det är roligt att uppträda tillsammans med sitt lag. Många vuxna som håller på med sporten har åkt skridsko som unga, som jag. I vårt lag finns också personer som har börjat åka skridsko på allvar först senare i livet, säger Pettersson som hör till Turun Riennon Taitolustelu.
Inom grenen finns både elitidrottare och personer som har konståkning som hobby. Sporten hör till de dyrare i och med att skridskorna kan kosta från 500 euro uppåt och den årliga medlemsavgiften är minst lika hög.
För dem som idrottar på elitnivå är summorna betydligt större.
– Även om det är en stor sport är vi långt ifrån hockeyn eller fotbollen då det gäller sponsoravtal, säger Pettersson.
Just nu oroar dagens energipriser.
– Det är ju en kris i och med att elpriserna går upp och det finns ishallar som har problem. Om inte kommunerna är med och stöder ekonomiskt kan det bli väldigt tufft för föreningar som köper all sin tid på isen av privata hallar, funderar Pettersson.
Nådendal aktiv inom sporten
Arrangörerna vid konståkningsföreningen VG-62 i Nådendal tvingades ta en paus i tävlingen Loppi-Ice under coronapandemin, men under trettondagshelgen var det alltså dags för tävlingar i Åbohallen igen.
80 frivilliga hjälpte till med arrangemangen.
I Nådendal är intresset för synkroniserad konståkning stort och till Nådendal kommer skridskoåkare från flera kommuner i regionen, bland annat från Pargas och från Pemar.
– Men det finns naturligtvis rum för fler, både för flickor och för pojkar, säger Piia Aalto från föreningen.
– Grenen går hela tiden framåt och Finland har vunnit flera VM-medaljer i synkroniserad konståkning. Det jobbas också på att det här ska bli en OS-gren i framtiden, det skulle vara fint, säger Aalto.