Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från träningar med Haaland och De Bruyne till januariläger med Finland – nu vill Tomas Galvez göra avtryck i A-landslaget: ”Ivrig över framtiden”

Tomas Galvez i kamp om bollen.
Bild: IMAGO/Brauer-Fotoagentur/ All Over Press

Pep Guardiola vill att han ska våga spela offensivt, Erling Braut Haaland guidar honom i rätt riktning. Tomas Galvez är omgiven av världsstjärnor i vardagen och nu ska han försöka övertyga Markku Kanerva om att han är en spelare att satsa på.

Finlands trupp till nästa veckas två träningslandskamper mot Sverige och Estland består till största delen av spelare från den inhemska och de nordiska ligorna.

Två polska klubbar har också släppt i väg sina spelare, men det är framför allt en engelsk klubb som sticker ut: Manchester City.

Spelaren som stoltserar med den klubbadressen är vänsterbacken Tomas Galvez. Han är född i England men har också finskt pass.

17-åringen har tidigare tillhört Watfords akademi men sommaren 2021 skrev han på för Manchester City. Där har han spelat för juniorlagen men också tränat med Premier League-laget.

– Det har varit en fantastisk upplevelse att träna med spelare som spelar i Champions League och i ett av de bästa lagen i världen. Det är utmanande men fantastiskt, säger Galvez på en presskonferens.

Finlands trupp under januarilägret:

Guardiola vill att han ska våga spela offensivt

Han rör sig med världsstjärnor som Erling Braut Haaland, Kevin De Bruyne och Phil Foden och för en ung lovande spelare är deras råd guld värda.

– De är vänliga, välkomnande och professionella. De guidar en i rätt riktning. De är spelare som man ser upp till, säger Galvez.

Tomas Galvez med bollen i en match för Manchester City.
Bild: MICAH CROOK/PPAUK/Shutterstock/All Over Press

Viktiga råd har han också fått från Citys huvudtränare Pep Guardiola.

– Han är väldigt smart och den bästa tränaren i världen. Det känns nästan lite galet då man står där och han talar med mig men han har hjälpt mig väldigt mycket.

– När man får träna med förstalaget så vill man inte göra misstag. Men han har sagt till mig att jag ska våga ta risker och spela bollen framåt, säger Galvez.

Galvez har ännu inte spelat för Citys A-lag men han har suttit på bänken i en träningsmatch.

Debuten i A-landslaget hägrar

I landslaget har han tidigare gjort ungdomslandskamper för Finland, men nu tar han alltså ytterligare ett steg då A-landslagets januariläger pågår i Portugal.

– För bara några veckor sedan spelade jag EM-kval med killarna som är födda 2004. Jag har mitt ursprung i England och Spanien men har valt att representera Finland.

– Det är en stor ära att nu få chansen i A-landslaget och jag är ivrig över framtiden, säger han.

Tomas Galvez med bollen i en U-landskamp.
Bildtext Galvez har spelat landskamper på U15- till U19-nivå.
Bild: IMAGO/Aleksandar Djorovic/ All Over Press

Galvez är bara med under den första delen av lägret i Portugal. Han finns tillgänglig i måndagens match mot Sverige men sedan lämnar han landslaget för den här gången.

På några träningar och en match gäller det att göra ett avtryck med tanke på framtiden.

– Jag hoppas att jag får starta eller hoppa in. Om jag får spela så kan jag visa vad jag går för och förhoppningsvis kan jag imponera på alla som tittar, säger han.

Yle sänder Finlands träningsmatcher direkt på Arenan.

Diskussion om artikeln