Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sensationell andraplats för Ilkka Herola i världscupen – låg på 20:e plats efter skidmomentet

Uppdaterad 07.01.2023 21:43.
Ilkka Herola fick till en pangträff - Spela upp på Arenan

Finländarna fick verkligen till det i världscuptävlingen i nordisk kombination. Bara vinnaren Johannes Lamparter var bättre än Ilkka Herola – och Eero Hirvonen slutade sjua.

I nordisk kombination är Ilkka Herola välkänd för sin vassa skidåkning, men inte lika högklassiga backhoppning. Då herrarna tävlade i Otepää i Estland överraskade Herola genom att få till en pangträff i backmomentet.

Först stod skidmomentet på programmet och i eftermiddagens masstart fick Herola nöja sig med en blygsam 20:e plats. Han var 9,6 sekunder efter Jens Lurås Oftebro som åkte först i mål.

Trots placeringen var Herola nöjd med sitt upplägg på den lätta banan där marginalerna blev små.

– Då det stod klart att det inte spelar någon roll om jag åker i mål på femte eller tjugonde plats fick det bli så där. Jag sparade krafter inför morgondagen, säger Herola till Yle.

Backmomentet stod på kvällsprogrammet och där noterades Herola för det näst längsta hoppet som mätte 98,5 meter. Bara Johannes Lamparter från Österrike var bättre och han vann tävlingen med 9,7 poängs marginal till tvåan Herola.

– En otrolig start på året. Jag hade ett bra skidmoment. Jag är lite överraskad men väldigt nöjd, säger Lamparter i tv-intervjun.

Eero Hirvonen sjua

Herola var förstås nöjd med sitt hopp i tävlingen där förhållandena såg till att backhopparna hade varierande förutsättningar.

– Det var en rutinprestation. Från första början har det här i Otepää känts som att jag inte behöver ta i. Under karriären har det inte ofta känts så här bra att hoppa, säger Herola.

Herola, som aldrig vunnit en världscuptävling, knep sin första pallplacering för säsongen. Andraplatsen innebär att Herola avancerar från 18:e till 14:e plats i världscupsammandraget.

Även Eero Hirvonen lyckades i backmomentet. Han avancerade från 15:e platsen i skidmomentet till en 7:e plats totalt.

Det var blåsiga förhållanden i Otepää och det innebar att damerna inte kunde hoppa. Deras lördagstävling ställdes därför in.

Resultat

1. Johannes Lamparter, AUT 133,8
2. Ilkka Herola, FIN 124,1
3. Thomas Rettenegger, AUT 116,7
4. Julian Schmid, GER 115,4
5. Manuel Faisst, GER 111,8

7. Eero Hirvonen, FIN 110,6
36. Jesse Pääkkönen, FIN 72,1
37. Otto Niittykoski, FIN 70,7
46. Herman Happonen, FIN 56,0

Artikeln uppdaterad lördagen den 7 januari med Ilkka Herolas kommentarer.

Diskussion om artikeln