Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ytterligare två personer hängdes – omvärlden fördömer Iran för våldet mot det egna folket

Kvinna demonstrerar i London mot våldet mot avrättningar i Iran.
Bildtext En demonstrant klädd i en "Handmaid's Tale"-dräkt håller ett plakat under en tyst marsch genom centrala London den 7 januari 2023, för att öka medvetenheten om det senaste kvinnoledda upproret i Iran. På plakatet står det "Stoppa avrättningarna i Iran".
Bild: Lehtikuva

Två män hängdes på lördagen i Iran efter att ha anklagats för att ha dödat en säkerhetsvakt i samband med demonstrationer.

De två avrättade männen anklagades för att ha dödat en medlem av Basijs paramilitära styrka. Tre andra personer har dömts till döden i samma fall, medan elva personer har dömts till fängelsestraff.

De senaste avrättningarna innebär att det officielllt har avrättats fyra personer som haft kopplingar till demonstrationer.

EU fördömde på lördagen avrättningarna och uppmanade Iran att omedelbart sluta med att utfärda dödsdomar mot demonstranter och att ogiltigförklara befintliga liknande domar.

Följden av skenrättegångar

– Det här är ännu ett tecken på de iranska myndigheternas våldsamma förtryck av civila demonstrationer, sa EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande.

Också USA:s specialsändebud i Iran, Robert Malley, fördömde avrättningarna och sa att avrättningarna följde på skenrättegångar.

Storbritanniens utrikesminister James Cleverly krävde att Iran omedelbart upphör med att rikta våld mot sitt eget folk.

Amnesty International sa i december att iranska myndigheterna dömt minst 26 personer till döden efter skenrättegångar – ”rättegångar” som sker för att skrämma demonstranter.

Enligt Amnesty hade ingen av de som dömts till dödsstraff haft någon rätt till adekvat försvar eller tillgång till egna advokater.

Människorättsgrupper säger att de dömda i stället har fått förlita sig på statligt utsedda advokater som gör föga för att försvara dem.

Amnesty sa också att den avrättade Mohammad Mehdi Karami Karami, en 22-årig karatemästare, hade tvingats att ”erkänna”.

Den andra avrättade, Seyyed Mohammad Hosseini, hade en advokat som i december sa att Hosseini hade blivit allvarligt torterad och att ”bekännelser” som utvunnits under tortyr inte har någon rättslig grund. Hosseini uppges ha blivit slagen med händer och fötter bundna. Han hade sparkats i huvudet tills han svimmade, och utsatts för elektriska stötar på olika delar av kroppen.

Iran förnekar att erkännanden fås fram under tortyr.