Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Kan Klæbo överraska i monsterbacken?

Uppdaterad 08.01.2023 13:42.
Programmet är inte längre tillgängligt

Kerttu Niskanen har god chans att sluta tvåa på Tour de Ski med en lyckad insats i stigningen uppför Alpe Cermis. Johannes Høsflot Klæbo har vunnit alla sex etapper på årets tour – inte ska väl norrmannen lyckas med det omöjliga och vinna även i dag?

Kl. 11.55 Damernas slutstigning, masstart, Val di Fiemme

Programmet är inte längre tillgängligt

Finland: 3 Kerttu Niskanen, 16 Anne Kyllönen

Kommentator: Mikael Oivo

Andra platsen inom räckhåll för Kerttu Niskanen

Kerttu Niskanen har aldrig slutat bättre än femma i slutresultaten på Tour de Ski. Nu talar det mesta för att Niskanen kommer bli den femte finländaren att lyckas sluta bland de tre bästa på touren. De fyra tidigare är Virpi Kuitunen, Aino-Kaisa Saarinen, Krista Pärmäkoski och Kerttus bror Iivo.

Inför den avslutande stigningen uppför Alpe Cermis ligger Niskanen på tredje plats. Hon har endast 25 sekunder upp till tvåan Tiril Udnes Weng, och exempelvis i fjol var Niskanen 50 sekunder snabbare av de två i slutstigningen.

Tour de Ski
Bildtext Tiril Udnes Weng kommer tvingas ösa på för att hållas framför Kerttu Niskanen.
Bild: IMAGO/Nordphoto/ All Over Press

Världscupledande Weng har visserligen aldrig tidigare varit lika bra som hon varit i vinter. Kampen om andra platsen kan bli ytterst jämn.

Ifall Kerttu inte har en bra dag hotas hon bakifrån av gårdagens vinnare, Katharina Hennig. Tyskan, som på förhand sett är relativt jämnstark med Niskanen på dagens etapp, har 23 sekunder upp till finländskan.

Frida Karlsson för första gången uppför Alpe Cermis

Endast en total vallningsmiss eller en sjukdom kan hindra Frida Karlsson från att vinna Tour de Ski – så känns det. Inför den avslutande etappen har hon ett försprång på en minut och 12 sekunder.

Den 23-åriga svenskan har visserligen aldrig åkt uppför Alpe Cermis, åtminstone inte på tävling. Även om hon saknar den brutala erfarenheten talar det mesta för att hon ska klara uppgiften med hedern i behåll. Hennes egenskaper torde passa bra för att ta sig uppför slalombacken.

Kl. 13.40 Herrarnas slutstigning, masstart, Val di Fiemme

Programmet är inte längre tillgängligt

Finland: 23 Perttu Hyvärinen, 31 Markus Vuorela

Kommentator: Mikael Oivo

Slutklämmen på en tung tour för de blåvita herrarna

De finländska herrarna har varit anonyma på årets Tour de Ski. Dels har varken Perttu Hyvärinen eller Markus Vuorela – eller någon av de tre finländska herrarna som redan avbrutit touren – fått in några fullträffar under de sex tidigare etapperna. Dels valde en stor del av finländarna att stå över touren helt och hållet den här gången.

Klivningen uppför Alpe Cermis hör varken till Hyvärinens eller Vuorelas på förhand sett starkaste etapper. Ifall de lyckas behålla sina placeringar på touren (Hyvärinen 20:e och Vuorela 29:e) kan de vara någorlunda tillfreds med sina prestationer – även om framför allt Hyvärinen hade förväntat sig lite bättre resultat på touren överlag.

Lyckas Klæbo slå oss med häpnad och vinna även den sista etappen?

Väldigt lite av de Johannes Høsflot Klæbo gör i tävlingsspåren överraskar numera. Han har i praktiken inga svagheter längre och är bäst på det mesta.

Det han definitivt inte varit bäst på tidigare har varit den ohumana stigningen uppför slalombacken i Val di Fiemme. Men han har utvecklat sina svagheter även på den punkten, och i fjol var han redan femte snabbast på avslutningsetappen av Tour de Ski. I vinter har han visat att han blivit ännu mer komplett som distansåkare, och det kan synas även på dagens etapp.

Johannes Høsflot Klæbo jublar.
Bildtext Johannes Høsflot Klæbo har varit ohotad i Tour de Ski.
Bild: EPA-EFE

Ingen har någonsin klarat av att vinna alla etapper under en Tour de Ski. Det ska väl knappast ske i år heller, men om någon någonsin ska klara av den bedriften måste det väl vara alla tiders bästa längdåkare i sina bästa år som skidåkare.

Visserligen kan den 26-årige norrmannen också välja att ta det relativt lugnt uppför monsterbacken. Hans försprång till de närmaste konkurrenterna – som på förhand sett är sämre än han själv även på den sista etappen – är över en minut.

Vad gäller Alpe Cemis-specialisterna Simen Hegstad Krüger och Sjur Röthe kan de gått och väl se till att sluta tvåa och trea i tourens slutresultat. Men Klæbo kommer de knappast att nå. Inför dagens tunga avslutning är Krüger sexa, en minut och 46 sekunder bakom Klæbo – Röthe ligger 43 sekunder efter Krüger på en tionde plats.

Diskussion om artikeln