Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Det här vet vi nu om dödsfallet i köpcentret Iso Omena i Esbo

Uppdaterad 08.01.2023 17:44.
iso omena
Bildtext Det var här i köpcentret Iso Omena som en person dog i går.
Bild: Lehtikuva

Polisinrättningen i Västra Nyland fortsätter utreda händelseförloppet kring dödsfallet som inträffade på köpcentret Iso Omena i Esbo i lördags. Flera väktare var inblandade i fallet och deras kraftanvändning utreds av polisen.

Det var på lördag polisen i Västra Nyland larmades till köpcentret Iso Omena i Esbo. Enligt larmet hade en person, som gripits av väktare, avlidit trots återupplivningsförsök.

Väktarna hade gripit en person - enligt ögonvittnen en kvinna - inne i en av köpcentrets klädbutiker och släpat ut henne ur butiken.

Hon ska ha gjort motstånd och väktarna ska ha fällt henne till golvet utanför butiken.

Fyra väktare höll kvinnan på plats

Ögonvittnen uppger att fyra väktare lade sig ovanpå kvinnan så att hon knappt syntes. Efter några minuter blev kvinnan medvetslös varefter det gjordes försök att återuppliva henne, och ambulans och polis tillkallades.

Enligt en video som tagits på plats hade kvinnan fått handfängsel. Hon ska ha ropat på hjälp och enligt uppgifter till MTV Nyheter att hon inte får syre. Hon ska ha hållits fast på golvet i tiotals minuter, återupplivningsförsöken tog 40 minuter.

Återupplivningen som sattes igång av två utomstående personer lyckades inte, och kvinnan avled.

Enligt ett ögonvittne som Yle talat med verkade väktarna ha använt sig av överdrivet mycket våld. Ett ögonvittne som HBL har talat med säger att den väktare som var närmast den fasttagna personens huvud inte verkade ha koll på hur personen mådde. Han hade blicken riktad mot annat håll, säger vittnet.

dödsfall på iso omena
Bildtext Blommor och ljus utanför Iso Omena.
Bild: Lehtikuva

Skäl att misstänka flera personer för dödsvållande

Enligt de uppgifter som finns till hands just nu är det skäl att misstänka flera personer för dödsvållande. I förundersökningen utreds varje persons agerande eftersom offret avled.

Det är väktarbolaget Securitas som sköter övervakningen i Iso Omena.

Polisen uppger att det fanns många personer på plats som såg vad som hade skett och som fotograferade och filmade händelserna med sina telefoner. Iakttagelser kan skickas per mejl till vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi, Det går också att ringa till nummer 0295 413 031 (telefonsvarare).

Den rättsmedicinska dödsorsaksutredningen inleds i början av veckan. Då den är klar vet man mer om huruvida det var väktarna som orsakat kvinnans död.

Artikeln uppdaterades klockan 15.30. Då tog vi också bort uppgiften om att händelserna skulle ha fått sin början i en Levi's-butik.