Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Strängare regler för unga chaufförer kan förbättra olycksstatistiken – polis: ”Men vem ska övervaka lagen?”

Man kör bil
Bildtext Enligt lagförslaget skulle en 17-årig chaufför inte få köra mellan midnatt och klockan fem på morgonen, det skulle få finnas högst en passagerare i bilen och bilen skulle ha ett märke som visar att det är en 17-åring som kör.
Bild: Mostphotos

En lagändring som skulle skärpa reglerna för de som fått dispens för körtkortet kan bli aktuell. Polisen välkomnar förslaget på grund av den höga olycksstatistiken hos unga chaufförer – men vem ska ansvara för övervakningen?

Sedan 2018 har 17-åringar kunnat ansöka om dispens för bilkörkort. Orsaker till dispensen kan vara att den unga behöver kunna köra till idrottsträningar eller skolan.

Nu diskuteras en lagändring som skulle sänka kraven för ansökan. Det skulle endast krävas samtycke från en vårdnadshavare för att få dispensen. Samtidigt innehåller lagförslaget strängare regler för när och och hur 17-åringarna skulle få köra.

Trafikskolorna och polisen tycker om lagförslaget, men Mikael Appel på Österbottens polisinrättning frågar sig vem som ska övervaka lagen.

– Begränsningar är inte bra alla gånger och någon ska också övervaka det här. Då brukar bollen alltid komma tillbaka till polisen, fast vi inte får mer resurser till att övervaka det, säger Appel.

En man i polisuniform står intill en vit vägg. På väggen finns ett plakat med texten polisinrättningen i Österbotten.
Bildtext Mikael Appel vid Österbottens polisinrättning tror att lagförslaget kan förbättra trafiksäkerheten, men han frågar sig hur lagen ska övervakas.
Bild: Ulla Kuivasmäki / Yle

Unga personer toppar statistiken för trafikolyckor

Enligt lagförslaget skulle en 17-årig chaufför inte få köra mellan midnatt och klockan fem på morgonen, det skulle få finnas högst en passagerare i bilen och bilen skulle ha ett märke som visar att det är en 17-åring som kör.

Mikael Appel berättar att unga chaufförer är överrepresenterade i olycksstatistiken. Därför tror han att en ändring i lagen kan vara ett sätt att förbättra trafiksäkerheten.

– De har ett visst riskbeteende som äldre chaufförer inte har. De har inte livserfarenhet eller erfarenhet av trafiksituationer.

Enligt Appel kommer bristen på erfarenhet fram under det första året som chaufför.

– De har tre gånger högre risk att råka ut för en allvarlig trafikolycka i jämförelse med de som har haft körkort i till exempel tre år.

Speciellt män sticker ut i statistiken, säger Appel.

– Det kan handla om att man blir uppviglad till någonting och måste visa sig på styva linan, sladdar med bilen och kör för hårt. Alkohol- och drogintag innan man sätter sig vid ratten är också vanligt.

Veckoslut och nätter är tidpunkter då det sker flest allvarliga olyckor med unga inblandade.

Vuxna måste föregå med gott exempel i trafiken

Appel berättar att statistiken visar att olyckorna bland unga chaufförer ändå har minskat under de senaste tio åren.

– Om vi ser till trafiksäkerheten överlag i vårt land så var fjolåret väldigt positivt. Finland hade under 200 dödsfall i trafiken, vilket vi aldrig kommit under tidigare.

Enligt Appel kan föräldrar och andra vuxna i den ungas närhet påverka hur den unga blir som chaufför.

– Är jag en sån som alltid kör överhastighet, slarvar jag med bilbältet, har vi använt cykelhjälm hemma och använder jag cykelhjälm?

Appel menar att om man där hemma visar att man inte bryr sig om regler och normer i trafiken, riskerar det att ge ungdomarna en bild av att det är okej att bryta mot regler.

– Vi måste se oss själva i spegeln, säger Appel.