Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vårens auktion kan bli avgörande för pälsnäringens framtid

Pälsnäringen i Finland är i djup kris och det kommande året kommer att vara avgörande för branschens framtid. Det tror Steven Frostdahl, informationschef på Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening SÖP.

Auktionen i december ställdes in på grund av dålig efterfrågan och enligt Frostdahl kommer många uppfödare att fatta beslut om framtiden efter vårens auktion.

Den kris som pälsnäringen är i för tillfället beror i stort på att den kinesiska marknaden har försvagats på grund av coronarestriktioner.

Relaterat

SDP, De Gröna och Vänsterförbundet vill förbjuda pälsnäringen

Av alla riksdagspartier skulle SDP, De Gröna och Vänsterförbundet vara beredda att förbjuda pälsnäringen. Det visar djurskyddsorganisationen Animalias enkätundersökning till riksdagspartierna.

Centern och Sannfinländarna vill fortsätta upprätthålla pälsnäringen i Finland. Samlingspartiet meddelar att partiet inte just nu kräver något kategoriskt förbud mot näringen, men uppger sig ändå vilja främja djurens rättigheter genom att uppdatera förordningen om djurskydd vid pälsdjurshållning så att den motsvarar en ”modern civiliserad stat”.

SFP ingick inte i undersökningen, men partiets officiella linje är att SFP stöder pälsnäringen. Det finns ändå ett motstånd inom partiet och flera SFP-politiker i Nyland och Helsingfors uppgav under hösten till HBL (kräver inloggning) att de vill ha ett förbud mot pälsnäringen.

Källa: STT

Vatten rinner från en kran ned i en diskho av stål.

Extrema siffror hos Nykarleby kraftverk – vattenkonsumtionen har minskat med 20 procent

Beror troligen på att primärnäringarna har det tufft.

Två kvinnor med neutrala leendeni ett universitetscampus.

Studerande om kläder av päls: ”Okej, om det är ärvt eller från loppis”

Förbud mot pälsnäring har samlat över en miljon underskrifte