Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Snöyra och dålig sikt under början av veckan – buss i diket i Esbo, fem personer skadades

Uppdaterad 09.01.2023 21:09.
Jalankulkijoita, taksi ja bussi lumisateessa.
Bildtext Det rikliga snöfallet väntas leda till problem i trafiken under måndagen. Senare i veckan då temperaturen stiger finns det en stor risk för översvämningar.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Snön yr och dålig sikt i kombination med dåligt väglag ökar risken för olyckor. I Nyland varnar Meteorologiska institutet för mycket dåligt väglag under måndagen. I Esbo hamnade en buss i diket på eftermiddagen.

I Esbo körde en buss i diket på måndagseftermiddagen.

Det dåliga väglaget gjorde att bussen hamnade i diket, men fordonet välte inte. Fem personer skadades i olyckan, uppger Västra Nylands räddningsverk. Tre personer fördes med ambulans till vård.

På andra sidan en motorväg har en buss kört i diket i mörker och snö. Intill bussens bakända står en bärgningsbil.
Bildtext Trafiken kan gröta till sig på nytt när bussen ska bärgas.
Bild: Terhi Liimu / Yle

Polisen i Västra Nyland uppgav strax efter klockan 16 på Twitter att trafiken stod stilla mellan Knektbro och Ring I på Åboleden i riktning västerut.

Polisen dirigerde trafiken vid olycksplatsen och rekommenderade att förare väljer andra alternativ, som riksväg 51 och Ring III. Senare på kvällen löpte trafiken igen normalt, men nya stockningar kan uppstå när bussen bärgas ur diket.

Ymnigt snöfall och dålig sikt

Det snöar ymnigt på många håll under måndagen och det försämrar sikten. Väglaget är dåligt också för att temperaturen stiger småningom.

Ett snöområde breder ut sig över hela landet under måndagen. I sydvästra och södra Finland kan nederbörden komma som snöblandat regn, alldeles vid kusten även som vatten.

Trafikstockning i snöväder på Åboleden.
Bildtext Den västergående trafiken stannade upp på Åboleden efter olyckan.
Bild: Terhi Liimu / Yle

Snötäcker växer med 5-15 centimeter i hela landet. På sina håll växer snötäcket till och med mer än så, särskilt längs med kusten där snön är blöt och pressas ihop.

I sydvästra skärgården är temperaturen kring noll eller aningen på plus, men på de flesta andra håll är det köldgrader under måndagen.

Väderkarta för tisdag som varnar för snöfall över hela södra Finland.
Bildtext Snöfallet fortsätter under tisdagen.
Bild: Yle

Temperaturen stiger småningom så att det är plusgrader i sydvästra och södra Finland på tisdag och på onsdag sträcker sig tövädret även till landets mellersta delar.

På torsdag står Lappland i tur då de milda vindarna når områden i norr.

Finlands miljöcentral har utfärdat en varning för översvämningar i slutet av veckan i Egentliga Finland, Satakunta och Nyland. Där kan åar svämma över på låglänt mark.

Det snöar ymnigt på många håll i dag.
Bildtext Snötäcket kan växa med över 15 cm på sina håll i dag.
Bild: Antro Valo / Yle

Väglaget i Nyland är mycket dåligt

Meteorologiska institutet varnar för dåligt väglag under måndagen i så gott som hela landet. I Nyland är väglaget mycket dåligt.

En vädervarningskarta som varnar för dåligt eller mycket dåligt väglag i hela landet med undantag för de nordligaste delarna av Finland.
Bildtext Vädervarningskartan för dygnet från måndag kväll till tisdag kväll.
Bild: Yle

Också trafikstyrningsverket Fintraffic varnar för ställvis dåligt väglag på grund av snöyra, isbildande regn, snöiga vägytor och uppvirvlande snö fram till onsdag. På torsdag är väglaget dåligt i Lappland.

Snöyra och dåligt väglag i Finland - Spela upp på Arenan

Källa: STT, Meteorologiska institutet

Artikeln uppdaterades kl. 16.56 och 19.51 med uppgifter om bussolyckan i Esbo och kl. 21.09 med en varningskarta.