Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Finland kan inte förbjuda den ryska taxitjänsten Yango så som de baltiska länderna har gjort

En taxi väntar på en kund i ett vintrigt Helsingfors.
Bildtext Finland har inte gått in på samma linje som de baltiska staterna.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Estland, Lettland och Litauen har förbjudit den ryska taxitjänsten eftersom den ses som en säkerhetsrisk. I Finland tycker regeringen att det inte finns förutsättningar att förbjuda verksamheten.

Den säkerhetsrisk som ryska bolag i Finland utgör oroar olika politiska organisationer i Finland. Speciellt mycket oro väcker nätbolaget Yandex som har kallats ”Rysslands Google” och dess taxitjänst Yango.

De baltiska staterna förbjöd Yandextaxinas verksamhet redan i april. Motiveringen var att de utgör en säkerhetsrisk.

Finland har inte gått in på samma linje.

”Regeringen följer aktivt med EU:s restriktioner och Yandexbolagets verksamhet i Finland.”

Med dessa ord avslutar utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) och kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) sina svar på tre skriftliga frågor i riksdagen om huruvida Yandex och Yangos verksamhet i Finland borde förbjudas. Senast steg oron i riksdagen till ytan den 30 december.

Totalt har frågan om den eventuella säkerhetsrisk som bolagen utgör tagits upp i riksdagen fyra gånger i skriftliga och en gång i ett muntligt spörsmål sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig i Ukraina.

Regeringens svar har alltid varit att den inte tänker inleda någon bojkott.

Ungdomsorganisationerna kräver en bojkott

Också de politiska ungdomsorganisationerna har kommenterat situationen. I december enades Samlingspartiets ungdomsförbund och SDP:s ungdomsförbund om att Yango borde förbjudas.

Yangos låga priser har gjort bolaget populärt speciellt bland ungdomar.

Ungdomsförbunden motiverar sitt krav med att informationen om användarna går direkt till den ryska underrättelsetjänsten. De konstaterar också att varje taxiresa finansierar Rysslands brutala anfallskrig i Ukraina.

Det att användarnas uppgifter överlämnas till den ryska underrättelsetjänsten FSB var också Estlands huvudargument när Yandex verksamhet förbjöds.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade på sommaren att Yandex och FSB på sommaren beslöt att dela krypteringsinformation.

Finland följer EU:s linje

Enligt ett av Haavistos skriftliga svar till riksdagen har Traficom ändå inte sett tecken på sådana datasäkerhetsproblem som skulle berättiga till någon typ av åtgärder.

Också om problem skulle uppdagas skriver Haavisto att Finland agerar genom EU och inte genom nationella beslut så som Estland, Lettland och Litauen.

Situationen kompliceras dessutom av att Yandex huvudkontor finns i Nederländerna och övervakas av de lokala myndigheterna där. Å andra sidan finns Yandex datacentral Global DC Ab i Finland i Mäntsälä. Dess verksamhet övervakas av Finlands Transport- och kommunikationsverk Traficom.

Minister Harakka konstaterar att Yangos app inte verkar samla data på något sätt som skulle avvika från det normala.

”Yango är en normal taxitjänst”

Trafikministeriet ser Yango som en taxitjänst bland andra. Deras chaufförer är fria företagare som berörs av samma krav som andra när det gäller till exempel körtillstånd. Taxichaufförer har rätt använda förmedlingstjänster så som Yango.

Ibland kan en Yangotaxi dyka upp även om tjänsten är beställd med en annan app.

EU har inte gått in för restriktioner mot Yandex eller Yango. Därför har inte Finland heller gjort det.

Däremot har EU infört restriktioner mot Yandex chefer och bolagets grundare. I enlighet med dem har utmätningsverket i Finland beslagtagit aktierna i Yandex dotterbolag Global DC Ab.

Tills vidare har alltså all bojkott av Yangos taxin varit i medborgarnas egna händer. Förra våren berättade en del chaufförer att de hade tagit bort Yangos dekaler från sina bilar då kunder inte ville köpa skjutsar av dem.

Artikeln är en översättning av Jari Strömbergs artikel Emme voi tehdä venäläiselle Yango-taksipalvelulle mitään, kielivät ministerien vastaukset för Yle Uutiset. Artikeln är översatt och bearbetad av Patrik Schauman.