Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Styrkelyftaren Josefina Saarinen steg till rankingtvåa i sin klass på ett drygt år: ”Drömmen är att delta i EM”

Från 2023
Porträttbild på Josefina Saarinen.
Bildtext Ekenäsbon Josefina Saarinen säger att styrkelyft ger glädje i hennes vardag.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

En hjärnskakning satte stopp för Ekenäsbon Josefina Saarinens taekwondohobby för några år sedan. Nu är hon tvåa i rankingen i Finland i sin vikt- och ålderklass i styrkelyft.

– Hjärnskakningen fick mig att tänka på min hälsa och jag var tvungen att sluta med taekwondo, säger Josefina Saarinen, 17 år.

Hon fick hjärnskakningen i en match där hennes fokus inte var den bästa.

– Jag hade inte ätit tillräckligt och hade näringsbrist. Sedan kom det slag och sparkar i huvudet.

För ett och ett halvt år sedan prövade hon första gången på att styrketräna på gym. För ett år sedan gick hon med i Kraftklubben Eken i Ekenäs och började träna styrkelyft på allvar.

– Det var inte planerat att jag skulle bli styrkelyftare. Min pappa sa till mig att jag har ganska mycket styrka och då tänkte jag att jag satsar på det här.

I maj i fjol deltog hon i en klubbtävling och i oktober i SFI-mästerskapen. Hon gjorde genast bra ifrån sig i båda tävlingarna.

Tränar sex gånger i veckan

Nu tränar hon sex gånger i veckan. På torsdagar leder hon träningar för andra idrottare. Josefina Saarinen går i årskurs två i Ekenäs gymnasium och dessutom jobbar hon i receptionen i ett gym.

– Jag har nog ett ganska tajt program och ibland är det sömnen som lider, säger hon med ett litet leende på läpparna.

Hjärnskakning satte stopp på Josefinas taekwondohobby - nu är hon duktig i styrkelyft

11:36

Hennes styrkelyftskarriär har gått framåt med stormsteg. I fjolårets ranking är hon tvåa i landet i sin viktklass (under 76 kilo) och i sin åldersklass D18. Bland alla viktklasser i åldersklassen under 18 år är hon åtta i Finland.

Josefina Saarinens rekord i de tre olika momenten i styrkelyft är riktigt bra: Knäböj 130 kilogram, bänkpress 80 kg och marklyft 155 kg.

Vad är det som får en 17-åring att sex gånger i veckan träna med tunga tyngder på skivstången?

– Styrkelyft är en tuff sport, särskilt när kvinnor sysslar med det. Styrkelyft ger glädje i min vardag. Jag tycker det är ganska coolt att kunna lyfta tunga tyngder som den korta kvinna jag är, säger hon.

FM-tävlingar i januari

Ännu i år tävlar Josefina Saarinen i åldersklassen under 18 år. Efter det blir tävlingsklassen under 23 år. Hon är ändå inte rädd för att motståndet blir särskilt mycket tuffare.

– Jag tar det ganska lugnt. Jag blir ju äldre själv och hinner träna mera. Skillnaderna i resultaten mellan D18 och D23 är inte så stora.

Under vintern har hon två tävlingar inskrivna i sin kalender. Junior-FM ordnas i Påmark i Satakunda i slutet av januari. En månad senare står KK Eken värd för FM i bänkpress i Ekenäs bollhall.

– Att ta ett finskt rekord i år skulle vara jättetrevligt och att höja mina personliga rekord, nämner hon som kortsiktiga mål.

På längre sikt har hon ett mål som kan kännas tufft:

– Jag drömmer om att kunna delta i Europamästerskapen, säger hon.

Diskussion om artikeln