Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Högholmen börjar ge telefonrådgivning om skadade vilda djur – men ring inte om svampar i nöd

Rene-siili
Bildtext Stadsborna får hjälpnummer för att hjälpa igelkottar och andra vilda djur.
Bild: Johanna Talasterä / Yle

Högholmen kommer att öppna en telefontjänst, dit man kan ringa för att få råd om djur i nöd. Tjänsten kommer att tas i bruk till våren, men ännu är den exakta tidtabellen oklar.

Som det ser ut nu kommer tjänsten att vara öppen bara under sommarmånaderna.

– Då finns djurungarna som brukar hamna i svårigheter, och då är också alla flyttfåglarna här, säger djurparkens veterinär Sanna Sainmaa.

Sanna Sainmaa.
Bildtext Veterinär Sanna Sainmaa påminner om att man har en skyldighet att hjälpa djur i nöd.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Telefontjänsten kommer antagligen att vara aktiv bara under de tider djurparken är öppen. Andra tider på dygnet ska man ringa till det allmänna nödnumret om man ser ett djur i nöd. Då avgör Nödcentralen vad som ska göras.

Man kan redan nu ringa till Högholmen om man har hittat ett skadat eller sjukt djur, och vill föra det till vilddjurssjukhuset. Personalen har svarat i telefon så gott de har hunnit vid sidan om andra uppgifter. Djurparken kommer nu att kunna anställa minst två personer för sommarsäsongen för att svara i telefon och ge råd.

– Förändringen betyder att vi själva inte behöver svara i telefon, utan vi kan fokusera på vår uppgift, som ju är att sköta om djuren här, säger en belåten Sainmaa.

Det är Helsingfors stad som finansierar tjänsten.

Räddningschefen ger tummen upp

Den nya tjänsten kommer åtminstone delvis att fylla tomrummet som uppkom då Helsingfors Räddningsverk förra våren lade ner djurräddningsnumret, dit man kunde ringa för att be djurräddningsenheten att komma och hämta ett skadat eller sjukt vilt djur.

– Det kom för många samtal. Ibland ringde folk som hade sett ett djur tidigare på dagen, och så måste enheten åka för att kontrollera läget. Då hade djuret kanske redan försvunnit, berättar Vesa Halonen, som är räddningschef vid Helsingfors stads räddningsverk.

Vesa Halonen, pelastusjohtaja, Helsingin kaupungin pelastuslaitos
Bildtext Räddningschef Vesa Halonen tycker att den nya telefontjänsten är en bra nyhet.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Halonen välkomnar den nya telefontjänsten.

– Det är ju idealiskt att det är en expert på djur som svarar och ger råd. Vi har kommit överens om att de på Högholmen sen vid behov kan kontakta oss om det behövs, säger han.

Han berättar att många stadsbor i början var upprörda över att Räddningsverket lade ner sitt djurräddningsnummer. Han tror ändå att de flesta som behövde hjälp med vad de skulle göra med skadade eller sjuka djur fick assistans på annat sätt.

Veterinär Sanna Sainmaa håller med. Hon berättar att man på Högholmen har fått flera samtal än tidigare, och därför tidvis har haft det hektiskt. Hon säger ändå att hennes värsta farhågor inte besannades.

– Vi har fått nästan lika många djur som vanligt till vilddjurssjukhuset. Det har vi privatpersoner och djurskyddsorganisationer att tacka för. De har transporterat hit många djur.

Men naturens gång, då?

Men varför behövs ett sådant här nummer i Helsingfors? Det finns ju inte på andra håll i landet. Är det nu inte bara naturens gång att djur skadas och blir sjuka?

– I stadsområden är det vanligare att vilda djur skadas av trafik, byggnader och sällskapsdjur, alltså på grund av människan. Här finns inte heller rovdjur som gör slut på dem om de är skadade eller sjuka, säger Sanna Sainmaa.

Hon påminner också om att man enligt lagen har skyldighet att hjälpa ett djur i nöd.

Ekorre på vilddjursjukhuset.
Bildtext En ekorrunge får hjälp.
Bild: Mari Lehmonen/Högholmens djurpark

Svampar i nöd ingen orsak att ringa

Sanna Sainmaa vill till sist skicka hälsningar angående den kommande telefontjänsten:

– Ring bara om det verkligen behövs, och berätta kort och sakligt vad saken gäller.

Veterinären har svarat på samtal av allmänheten, och har erfarenhet av att telefonsamtal drar ut på tiden. Det beror inte minst på att en del har ringt bara för att fråga om intressanta fenomen i naturen. Lite så där som man gör till Naturväktarna.

Sanna Sainmaa skrattar lite uppgivet.

– Det har kunnat gälla svampar eller vad som helst! Som tips: Google är ganska bra nuförtiden.