Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Ogillar du att avbilda och imitera – en mexikansk alebrije skapar du helt utan regler och logik

Ogillar du att avbilda och imitera – en mexikansk alebrije skapar du helt utan regler och logik - Spela upp på Arenan

Släpper du taget om hur saker och ting ser ut i verkligheten har du en värld av oupptäckta fantasivarelser framför dig. Kan du föreställa dig en prickig katt med vingar eller en randig tupp med horn?

Allt är möjligt när vi närmar oss de mexikanska fantasidjuren alebrijes. Det är en befriande känsla att skapa utan regler om hur det ska se ut eller vad det skall likna.

Stilar och uttryck är ofta ett resultat av tradition kombinerat med innovation, försök, misstag och medvetenhet. Men ibland kan något dyka upp mera oväntat, som ur en feberdröm. Så är fallet med de nu välkända varelserna alebrijes, som uppkom efter en mexikansk mans minnen från en märklig dröm med mystiska djur i starka färger och mönster.

Alebrijes andas mexikansk folkkonst där former och mönster krockar och jublar.

Ett färggrant fantasidjur.
Bildtext I en alebrije är både formen och färgen fri.
Bild: Yle/ Juha Leskelä

Du behöver:

  • lufttorkande hobbylera, 1 kg

  • lämpliga verktyg för form och avtryck

  • målarfärg eller tusch

  • kartong

  • silkespapper

  • limpistol

  • stiftlim

Gör så här:

Börja med att bearbeta leran och mjuka upp den. Ifall du vill göra en lite större figur kan du göra den i två delar, huvud och kropp. Jag använde ett helt paket hobbylera.

Det går förstås att göra en skiss på papper innan du börjar med leran men det är rätt befriande att bara sätta igång. Med huvudet är det några saker du kan tänka på. Skall det vara små eller stora öron, ska det vara en nos eller en näbb? Är huvudformen spetsig eller rund, med framträdande tänder eller horn. Proportionerna kan du förvränga och överdriva och göra till något eget.

Om du gör din figur i två delar behöver du göra en hålighet i huvudet så att det senare kan placeras på kroppen och fogas ihop.

När huvudformen är klar är det dags för mönster. Avtryck, fördjupningar, cirklar, prickar, ränder skapar du med olika verktyg och vardagliga grejer, som änden av en penna, korkar och tänger. Testa dig fram!

En lerfigur i två delar.
Bildtext Med gaffel, sked och olika korkar kan du göra mönster i leran.
Bild: Yle/ Juha Leskelä

Kroppen gör du på liknande sätt. Bestäm om det är en sittande figur, ska den ha ben eller fjädrar, svans eller taggar. För att kroppen enklare ska kunna fogas ihop med huvudet behöver du göra en hals som huvudet senare kan placeras på. Testa så att delarna passar ihop. Vill du att ditt fantasidjur tex. ska ha vingar är det bra att göra hål för dem på ryggen i det här skedet.

När kroppsformen är klar gör du även mönster och avtryck på den.

Låt torka! Det kan ta några dagar innan delarna är helt torra.

När det kommer till Alebrijes är det fullt möjligt att djur kan flyga. Min figur ska ha fjärilsvingar i tunn kartong och silkespapper. Jag ritade ut vingarna på dubbelvikt kartong och klippte ut. För att få något som likande en fjärilsvinge, skar jag ut hål i vingarna och limmade in färgat silkespapper.

En sax och pysselmaterial.
Bildtext Jag gjorde vingar av silkespapper och kartong.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Det går utmärkt att måla på den torra leran, men även att använda specialtusch som fäster på alla material. Dela in huvud och kropp i fält och dekorera med prickar, ränder och fläckar i olika nyanser, gärna i färgkombinationer som du annars inte använder och som får 80-talsmodet att se blekt ut.

När färgen är torr monteras vingarna och det gör du enklast med limpistol. Sätt huvudet på plats, med eller utan lim.