Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kvällstidningar kan inte längre säljas i skärgården – lösning har nåtts då det gäller dagstidningarnas och tidskrifternas lösnummerförsäljning

Uppdaterad 09.01.2023 14:40.
Kvällstidningsställen gapar tomma.
Bildtext Arkivbild. Kvällstidningarnas lösnummer kommer inte att kunna säljas i skärgården i framtiden.
Bild: Petri Kivimäki / Yle

Företaget Lehtipiste som ansvarar för lösnummerdistributionen av dags- och kvällstidningar samt tidsskrifter i Finland säger att det också i fortsättningen ska gå att köpa lösnummer i skärgården.

– Posten tog kontakt med oss i slutet av 2022 och meddelade att de på grund av utdelningsförändringar säger upp distributionen av lösnummer i skärgården, säger Ville Melkko som är kommersiell direktör vid Lehtipiste. Vi har sedan dess förhandlat och nu kan jag glädja alla i skärgården med att vi har en lösning som åtminstone garanterar att lösnummerförsäljningen av dagstidningar och tidskrifter får en fortsättning.

Enligt Melkko kan Posten inte garantera att paket levereras samma dag vilket leder till att kvällstidningar som Iltalehti och Iltasanomat inte kommer att synas i tidningshyllorna i skärgården i fortsättningen.

– Vi har diskuterat med köpmännen i bland annat Korpo och Houtskär och de vill förstås inte sälja gårdagens tidningar vilket betyder att det blir omöjligt att distribuera kvällstidningar, säger Melkko. Eftersom dagstidningar som Åbo Underrättelser, Turun Sanomat och Helsingin Sanomat trycks så tidigt så hinner lösnummer fram samma dag och kan alltså också i framtiden köpas i skärgården.

Postin logo kyltissä.
Bildtext Arkivbild. Posten anser att man i det här fallet endast är en operatör och kan inte ansvara för vad som distribueras eller hur.
Bild: Matti Myller / Yle

Vid Posten vill man inte kommentera ärendet utan säger till Yle Åboland att det är Lehtipiste som är ansvarig för kommunikationen samt distributionen.

– Vi är endast operatör för Lehtipiste och gör som de anser bäst, säger regiondirektör Hannu Riihimäki vid Posten i Egentliga Finland.

Skickade tillbaka alla böcker och tidsskrifter innan årsskiftet

Birgitta Holmström driver Hitis Lanthandel i Hitis i Kimitoöns kommun. Holmström säger till Yle Åboland att hon två veckor innan årsskiftet blev informerad om att det inte längre kommer att vara möjligt att sälja lösnummer av tidskrifter och dagstidningar.

Kvinna stjälper upp bröd från formar.
Bildtext Arkivbild. Birgitta Holmström driver Hitis Lanthandel och är ledsen om lösnummerförsäljningen av tidskrifter och tidningar försvinner helt.
Bild: Yle/Monica Forssell

– Mina tidningshyllor gapar nu tomma för då jag fick informationen så valde jag att skicka tillbaka alla osålda dagstidningar och böcker som jag annars inte skulle ha kunnat returnera, säger Holmström. För kan jag inte returnera osålda exemplar blir risken som enskild företagare för stor att bära.

Enligt Holmström är tidskrifterna och böckerna ingen bra affär men har förstås lockat turister och ortsbor till butiken. För det gäller att ha ett brett sortiment om man vill överleva i skärgården.

– Sommartid har många varit glada att jag har kunnat erbjuda svenskspråkiga tidskrifter som dessutom inte är så lätta att få tag på i storstaden, säger Holmström. Det är ledsamt om också den här tjänsten försvinner från glesbygden.

Skärgårdsnämndens ordförande har kontaktat ansvariga

Christer Friis, SFP, är nyvald ordförande för skärgårdsnämnden i Pargas och har kontaktat alla ansvariga i hopp om svar. Friis har dessutom skrivit insändare i Åbo Underrättelser och anser att det är tråkigt om försäljningen av lösnummer försvinner i skärgården.

Äldre man i en aula med en trappa i bakgrunden.
Bildtext Arkivbild. Christer Friis, SFP, hoppas på en lösning så att också invånare i skärgården kan köpa lösnummer i framtiden.
Bild: Carmela Johansson / Yle

– Jag har inte fått något klart svar av Lehtipiste eller Posti men de skyller på varandra, säger Friis. Inte är det här en sak mellan liv och död men symbolvärdet är förstås stort ifall tidskrifter och dagstidningar inte längre kan köpas i skärgården i Houtskär, Kimitoön och Korpo.

Friis hoppas att parterna skulle kunna nå en överenskommelse som skulle garantera att tjänsten fortsätter. Tidskrifter och böcker förgyller mångas vardag.

– Alltid nu och då hittar man någon intressant tidning att bläddra i då man besöker butiken, säger Friis. Ibland brukar de landa i butikskorgen.

Lehtipiste ber om ursäkt för dålig kommunikation

Vid Lehtipiste medger man att det hela kunde ha skötts bättre.

– Vi borde ha varit bättre på att berätta om förhandlingarna med Posti och att vi kanske kan nå en lösning, säger Melkko. Det har vi nu bett butikerna i skärgården om ursäkt för, och vårt mål är naturligtvis att garantera att försäljningen av tidskrifter och tidningar ska fungera i hela landet.

Tidningar i tidningsställ.
Bildtext Arkivbild. Lehtipiste ansvarar för lösnummerförsäljningen av tidskrifter och tidningar i hela landet.
Bild: YLE/Fred Wilén

Enligt Melkko kan de butiker som vill returnera osålda lösnummer också göra det i framtiden.

– På de orter där det finns ett postombud som sköter om paket så kommer köpmännen och butikerna att kunna returnera osålda tidsskrifter också i fortsättningen, säger Melkko. Men på de få orter i landet där det inte finns ett postombud kan vi tyvärr inte längre ta emot enskilda försändelser eftersom det skulle innebära alldeles för stora kostnader för oss som enskild privat aktör.

Diskussion om artikeln