Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

23-åriga Daniel Schultz spelar på en cello värd en halv miljon euro: ”Det här är varje musikers största dröm”

Uppdaterad 20.01.2023 15:16.
En ung man i rutig skjorta står och håller i en cello och en stråke.
Bildtext Finlandssvenska Daniel Schultz spelar på en sällsynt cello som är värd över en halv miljon euro.
Bild: Melinda Schultz / Privat

Instrument i världsklass kan vara värda en förmögenhet. Nu har Kulturfonden satsat en halv miljon euro på en cello, som har lånats ut till finlandssvenska Daniel Schultz från Helsingfors.

Kulturfonden har köpt cellon för en instrumentbank som förvaltas av Suomen Kulttuurirahasto. Tanken är att finländska musiker i tur och ordning ska få möjlighet att spela på den. Först ut är 23-åriga cellisten Daniel Schultz. Han får använda instrumentet i fem år med möjlighet att avtala om fem år till.

Schultz började sin musikkarriär genom att spela violin som 6-åring. Under ett musikläger fick han upp ögonen för cellon.

– När vi spelade i orkester under lägret var violinisterna tvungna att stå medan cellisterna fick sitta ned. Jag blev lite avundsjuk på det, säger Schultz.

Schultz bytte ut violinen mot cellon som 8-åring och har inte ångrat sig en sekund. Nu är han 23 år gammal och ska få sin kandidatexamen vid Sibeliusakademin till våren.

Sällsynt instrument

I augusti 2022 kammade Schultz hem en tredje plats i en nationell cellotävling i Åbo. Kort därefter blev han kontaktad av Svenska Kulturfondens vd Sören Lillkung, som erbjöd honom att som första finländska musiker få den prestigefyllda Gabrielli-cellon till låns. Schultz var inte sen med att tacka ja.

– Det har varit en helt otrolig upplevelse att få bekanta mig med ett så fint instrument. Det är alla musikers största dröm, säger Schultz.

En cello som ligger på sida på ett bord.
Bildtext Cellon som Schultz har fått låna byggdes år 1752 och är värd över en halv miljon euro.
Bild: Melinda Schultz / Privat

Giovanni Battista Gabrielli anses vara en av de mest prestigefyllda fiolbyggarna genom historien. Det finns bara ett fåtal av hans cellon kvar, vilket gör dem både unika och värdefulla.

– Jag märker en tydlig skillnad gentemot andra cellon jag har spelat på. Den här har en bärande ton och kan ljuda över en hel orkester, berättar Schultz.

– Det är just klangen som gör den riktigt, riktigt bra.

När Schultz fick hem instrumentet innan jul blev han så inspirerad att han spelade igenom hela sin repertoar på den. Men att ta hand om något så dyrbart kommer också med ett stort ansvar.

– Alla musiker lär sig redan från ung ålder att ta hand om ett instrument. Vi är vana vid att gå omkring med dyra ägodelar på ryggen.

Han tillägger lite skämtsamt att det är tur att cellon är försäkrad.

I höst ska Schultz flytta till London för att påbörja ett magisterprogram på Royal Academy of Music. Gabrielli-cellon ska följa med på äventyret.