Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nya löneproblem att vänta inom välfärdsområdet: ”Vi försöker säkerställa att ingen blir utan lön helt och hållet”

Marina Kinnunen är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt. Här står hon klädd i svart vid huvudentrén på Vasa centralsjukhus.
Bildtext Den första löneutbetalningen till personal inom Österbottens välfärdsområde i år infaller på fredag den 13 januari. Direktör Marina Kinnunen är inte ett dugg skrockfull när hon lyfter fram att processen sannolikt inte kommer att löpa helt smärtfritt.
Bild: Antti Haavisto / Yle

Febrilt arbete pågår för att se till det blir så få problem som möjligt då personalen inom Österbottens välfärdsområde nästa gång ska få sin lön. Men problem blir det sannolikt, säger direktör Marina Kinnunen redan nu.

Under fjolåret drabbades en del av välfärdsområdets anställda av fel i löneutbetalningen. Problemen började genast då den nya organisationen tog över i januari.

Tyvärr är man beredd på att det blir problem nu igen, medger välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen.

– Vi vet att det kommer att bli strul nu också, men jag hoppas att vi kan hantera situationen bättre. Vi kan redan på förhand informera personalen om hur de ska agera och vi försöker säkerställa att ingen blir utan lön helt och hållet, säger Kinnunen.

Enligt Kinnunen undrar många hur det kan vara så svårt att få rätsida på problemen. Men att betala ut löner är enligt Kinnunen verkligen ingen barnlek. Det lärde man sig under fjolåret då det handlade om löner för omkring 7 000 personer. Nu ett år senare, då bland annat räddningsverket har överförts till välfärdsområdet, handlar det om drygt 8 000 personer.

Och tyvärr börjar man enligt Kinnunen nästan från noll, eftersom Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT krävt att uppgifterna om samtliga 8 000 anställda flyttas till en ny gemensam databas. En del av arbetet har kunnat göras med robotik, men inte allt.

– När man flyttar 8 000 personer in i ett nytt system, med all den information som krävs när man betalar ut löner, så är det oerhört komplext. Och vi vet att det tyvärr finns vissa brister eller fel i informationen.

En ambulans och en brandbil står parkerade på gården till en industrihall.
Bildtext Sedan årsskiftet hör också Österbottens räddningsverk till välfärdsområdet. (Arkivbild)
Bild: Yle/Juho Teir

Bättre redskap den här gången

Välfärdsområdets personalavdelning har jobbat på att kontrollera och korrigera uppgifter på förhand, men det är ofrånkomligt att det igen blir fel någonstans säger Kinnunen.

– Ta till exempel tillägg för arbete som har gjorts i december i en organisation som inte längre finns och som nu ska betalas ut från den nya organisationen i januari. Det är svårt att kolla att allting är precis rätt, och en del kommer fram först sen när personalen får sina löneremsor och kan kontrollera dem.

På flera punkter är utgångsläget enligt Kinnunen ändå bättre den här gången. Dels är man medveten om att det ifjol var störst problem med de timanställdas löner så där är man nu bättre förberedd. Och dels har man den här gången satsat mycket på att informera hela personalen om hur de ska gå till väga om de upptäcker brister.

– Och nu har vi bättre redskap och servicekanaler, så på det viset är det lättare att få fel korrigerade.

I januari betalas lön i välfärdsområdet ut på fyra olika datum, det första av dem infaller på fredag. Målet är att korrigera mindre fel och brister genast vid följande löneutbetalningsdag.

– Och om det skulle komma sådana som inte alls får lön så ska vi korrigera det snabbt, säger Kinnunen.

Porträtt av Marina Kinnunen.

Vårddirektör: ”Med tålamod, samarbete och invånarnas bästa för ögonen kommer man långt” – en bra men inte så enkel start för Österbottens välfärdsområde

Österbottens välfärdsområde hann verka i ett år innan den egentliga vårdreformen. Det var en bra lösning, säger direktör Marina Kinnunen. Men okomplicerat är det aldrig att göra stora organisationsförändringar.