Tingsrätten om coronabeslutet: fel av Kyrkslätt att skicka hem bibliotekarier utan lön
Kyrkslätt kommun och en anställd blev oense om en månadslön. Rättegångskostnaderna blev 14 gånger större, räkningarna för dem landar nu i kommunens famn.
I mars 2020 reagerade både lokala och nationella myndigheter på coronapandemin. I rask takt stängdes en stor del av landets privata och offentliga service ned. Kyrkslätt bibliotek var inget undantag, där skickades flera anställda hem utan lön. På olagliga grunder, ansåg en av de anställda och tog ärendet till tingsrätten.
Av bibliotekets 30 anställda fick 11 jobba vidare. Övriga 19 som enligt kommunen hade kundbetjäning som huvudsaklig uppgift skickades hem. Det här stred enligt målsägande mot arbetsavtalslagens paragrafer om opartiskt bemötande.
Kommunen: Vi var inte partiska
Kommunen menar att pandemin låg bortom deras makt och rent juridiskt borde gå att jämföra med en naturkatastrof. Vid dylika händelser kan man på lagliga grunder låta bli att betala sina anställda. Och eftersom alla i personalen som hade kundbetjäning som huvudsaklig arbetsuppgift skickades hem var beslutet inte partiskt, resonerar Kyrkslätt.
Västra Nylands tingsrätt konstaterar ändå att Kyrkslätt gjorde fel och dömer kommunen att betala uteblivna löner till den kvinna som förde ärendet till rätten. De obetalda lönerna uppgick till 2800 euro. Kommunen ska också betala sina egna och kvinnans rättegångskostnader. De är mer än 10 gånger större än de obetalda lönerna, totalt 39 000 euro.
Rätten ger den anställda rätt
Trots att coronapandemin var både överraskande och exceptionell var det i själva verket kommunen, inte pandemin som hindrade kvinnan från att arbeta. Inga av de beslut som statsrådet tog gav kommunerna rätt att skära i anställdas löner. Därför blir arbetsavtalslagens avgörande, det här är i alla fall tingsrättens syn på saken.
Om man tittar på arbetsavtalslagen avgör två saker till den anställdas fördel, enligt tingsrätten. För det första hade hon andra arbetsuppgifter än bara kundbetjäning. Det fanns alltså saker hon kunde ha gjort trots att bibliotekets lokaler stängdes för kunderna. För det andra var det kommunen som själv bestämde att biblioteket skulle stängas. De tvingades inte till det, varken av Statsrådet eller av Regionförvaltningsverket.
Domen har inte vunnit laga kraft.
Bibliotekarier drog Borgå inför rätta på grund av obetalade löner under pandemin – staden: "Bra att frågan behandlas i rätten"
Många liknande rättsfall på gång i Finland.