Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Olkiluoto 3 stängs ner för underhåll

Bild från ett kärnkraftverk.
Bildtext Reaktorn ska stängas ned, inspekteras och sedan startas upp igen.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

På tisdag inleds en ungefär månadslång underhållspaus i kärnkraftverket Olkiluotos tredje reaktor. Från klockan 19 på tisdag producerar reaktorn ingen elektricitet alls i närmare en månad.

Orsaken till att Olkiluoto 3 ska stängas ner är att reaktorns matarpumpar ska inspekteras. Testdrift av reaktorn försenades i höstas när det visade sig att matarpumparna hade tagit skada.

– Anläggningen körs ned från produktionen så att den är helt kall och nedstängd. Sedan börjar vi inspektera matarpumparna. Därefter värmer vi upp kraftverket i gen och sätter igång det. Det tar flera dygn att värma upp kraftverket, säger kommunikationschef Johanna Aho på Industrins Kraft till STT.

Enligt Aho är det meningen att Olkiluotos tredje reaktor ska gå för fullt från och med början av februari. Hon säger att man strävar efter att göra inspektionsarbetet så effektivt som möjligt, men att det tillsvidare är oklart exakt hur länge driftsstoppet pågår.

När Olkiluoto 3 körs för fullt producerar reaktorn ungefär 15 procent av Finlands elbehov. Reaktorn är Europas största elproducent och testanvändningen har pågått av och till sedan mars 2022.

Färdigställandet av Olkiluoto 3 har försinkats upprepade gånger. Arbetet med att bygga reaktorn inleddes 2005 och det var ursprungligen meningen att den skulle tas i drift 2009.

Källa: STT