Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Operan lockade publik på Sibeliusdagarna i Lovisa men festivalen gick ändå med förlust – föreningen söker mera bidrag för 2023

Från 2023
Fingrar som tar tag i fiolens hals.
Bildtext Föreningen Lovisa sång som ordnar festivalen hoppas på bidrag för att täcka förlusten och att konstmusikfestivalen ska kunna fortsätta.
Bild: Aalto Puutio / Yle

Trots att konstmusikfestivalen i Lovisa var välbesökt gick de på minus ifjol. Arrangörerna kämpar vidare och strävar efter att kunna erbjuda ett mångsidigt program för musikintresserade de kommande åren.

Sedan 2021 är det föreningen Lovisa sång som har hand om festivalen men de har inte fått den bästa möjliga starten. Ifjol gick de på förlust.

– Efter en lång paus under coronapandemin då det inte hände något, hände det plötsligt för mycket. Jag fick intrycket av att folk var lite trötta på program i slutet av förra sommaren och början av hösten, säger Tomas Takolander som är konstnärlig ledare för Sibeliusdagarna.

Dryga 750 människor besökte festivalen och såg lokala musiker och levande konst. Föreningen sålde ändå inte lika många biljetter som de hade förväntat sig.

– Sammanlagt fick vi helt bra med publik. Operan var vårt dragplåster och den producerades av operaföreningen så de sålda biljettintäkterna gick till den.

Det första året ordnades festivalen under coronapandemin och då med begränsningar i sammankomster. Då lockade festivalen ungefär 600 personer och då höll budgeten.

Tomas Takolander tittar in i kameran och har armarna i kors
Bildtext Arkivbild. Tomas Takolander anser att Sibeliusdagarna är viktiga för staden och hoppas på en fortsättning.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Takolander förklarar att de haft tre kalkyler gällande publiken som de räknat med och utgått ifrån. Den första var det totala besökarantalet, den andra det besökarantal som föreningen hoppats på och den tredje var antalet besökare som kom till andra konserter förutom operan.

Och det var den tredje siffran som inte lyckas – endast hälften av besökarna besökte något annat program än operan.

– Vi hade fina konserter men de flesta var inte fullsatta. Det är något vi ska fundera på för framtiden – ska vi ha lika många konserter och ska vissa uppträdanden vara i mindre salar.

Takolander menar att festivalen tjänar sitt syfte och hoppas den kan fortsätta i sin prakt.

Ekonomiskt bidrag

Lovisa stad understöder föreningen Lovisa sång med 10 000 euro åren 2022–2024. I höstas beviljade välfärdsnämnden dessutom ett tilläggsstöd på 5 000 euro för att trygga fortsättningen på Sibeliusdagarna i Lovisa.

Enligt Takolander kommer största delen av bidragen från privata fonder. Biljettintäkterna täcker ungefär en femtedel av budgeten.

Eftersom festivalen gick på förlust ifjol har föreningen ansökt om ett tilläggsunderstöd på 8 000 euro och för att täcka förlusten för 2022.

Kultur- och fritidsnämnden behandlar och fattar beslut om understödet onsdagen den 11 januari.

– Det är såklart tråkigt att vi gick på förlust. Det finns många utgifter som till exempel löner, hyra för lokaler och att hyra material. Om våra biljettintäkter skulle ha varit de vi förväntade oss skulle vi ha hållit budgeten.

För tillfället är ambitionen att festivalen ska kunna fortsätta.

– Vi vill absolut fortsätta med att vara mångsidiga och ha program för barn och familjer, behålla kvällsklubbarna, den klassiska musiken men också bjuda på annat program.

Diskussion om artikeln