Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands testlag föll mot Sveriges dito – dubbla medborgarna Sadiku och Galvez kan ännu byta landslag

Uppdaterad 10.01.2023 06:59.
Lucas Bergström
Bildtext PIF-produkten Lucas Bergström tog många bollar men tvingades kapitulera två gånger i sin debut i herrlandslaget. Arkivbild.
Bild: Arash Matin / Yle

Sverige gjorde ett mål och Finland jagade kvittering. Sverige höll undan och lade en ny fullträff i slutet av matchen. Det var melodin när de nordiska länderna möttes i årets första fotbollslandskamp.

Finland inledde landslagsåret 2023 i fotboll med att förlora herrmatchen mot Sverige med 0–2 i portugisiska Faro. Sverige hade i det stora hela kontroll över händelserna på planen matchen i genom.

Christoffer Nyman gjorde öppningsmålet med ett skott från 18 meter då sju minuter återstod av första halvleken. Sverige kom åt att kontra med några snabba genomskärande passningar.

Sverige tar ledningen med 1–0 - Spela upp på Arenan

Nyman gjorde sitt andra landslagsmål i sin elfte landskamp.

Inhopparen Joel Asoro kom åt att lägga in det definitiva avgörandet strax innan slutvisslingen. Asoro lyckades alltså näta i sin landslagsdebut.

Sverige gör 2–0 - Spela upp på Arenan

Lyckade finländska debuter

Finlands målvakt, Pargasbördige 20-åringen Lucas Bergström presenterade sig i sin första herrlandskamp genom att fånga bollen från luften i famnen efter en svensk hörna då tolv minuter spelats av matchen. Senare tog han bland annat en frispark efter några studsar.

Finländska debutanter var duktiga också framåt. Kai Meriluoto och Agon Saduko agerade spetsar för anfallet, medan ytterbacken Tomas Galvez i ett par repriser bröt sig in i straffområdet från kanten.

Meriluoto framspelad av Lucas Lingman hade ett av Finlands bästa lägen i början av matchen, men Sveriges målvakt Leopold Wahlstedt tog skottet.

I andra halvlek jagade Finland en kvittering, men förgäves och utan att komma till farliga lägen.

Reservbetonade laguppställningar

Typiskt för vinterlandskamper kom bägge lagen med rätt så testaktiga laguppställningar till matchen.

Sverige hade hela åtta debutanter i sin startelva medan Finland hade fem.

Inget officiellt landslagsuppehåll pågår just nu så klubbarna har inte varit tvungna att tillåta sina spelare delta.

En del av spelarna i den finländska truppen, exempelvis Manchester City-junioren Galvez, kommer att återvända till sina klubbar innan Finland på torsdag möter Estland.

Finlands laguppställning

Träningslandskamper låser inte representationsrätten

Sadiku och Galvez har nu spelat en herrlandskamp för Finland, och enligt tidigare regelparagrafer hade de inte längre varit kapabla att spela för något annat landslag.

Det internationella fotbollsförbundet Fifa har dock nyligen preciserat regelverket kring landslagsrepresentation och numera är det tävlingslandskamper (slutspel, kval, Nations' League) som fäller avgörandet.

Dessutom påverkar åldern. I och med att Sadiku och Galvez är under 21-åringar och sedan gammalt har varsitt dubbelt medborgarskap, kan de fortfarande byta till Kosovo respektive England utan karenstid.

Huvudtränare Markku Kanerva bekräftade för Yle Urheilu inför Sverige-matchen att så är fallet.

Anthony Olusanya, 22, blev inbytt i stället för Meriluoto då kvarten återstod. Debutanten Olusanya har även Nigerias pass, men denna inofficiella träningsmatch påverkade inte heller hans rätt till val av representation i landslagssammanhang.

Finland möter Estland på torsdag. Yle direktsänder med start klockan 17.55 i Arenan.

Diskussion om artikeln