Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En tredjedel av finländarna vill ha färre riksdagsledamöter

En tredjedel av finländarna skulle vara redo att minska på antalet riksdagsledamöter.

Det kommer fram i tidningskoncernen Uutissuomalainens gallup. Cirka hälften av de som svarade skulle hålla kvar mängden riksdagsledamöter på nuvarande nivå. Bara en procent skulle vara redo att öka på antalet ledamöter.

Av Sannfinländarnas anhängare ville över 60 procent minska på antalet ledamöter. Bland De Grönas anhängare var stödet starkast för det nuvarande antalet ledamöter.

Enligt gallupen var unga mer motvilliga än äldre till att minska på antalet riksdagsledamöter, endast 15 procent av 18-29 åringarna var för ett minskat antal.

Cirka 1 000 finländare svarade på gallupen som gjorde av Tietoykkönen Oy och felmarginalen är 3,1 procentenheter åt vardera hållet.

Inrikes

Systemfel fixat: Tågstationernas infotavlor visar rätt tid igen

Det systemfel som VR tidigare i dag meddelade om har nu åtgärdats.

Felet gjorde att informationstavlor vid tågstationerna fortfarande visade vintertid. Också nättjänster påverkades.

Tågtrafiken löpte hela tiden normalt.

Mannen som överföll Zyskowicz har förhörts av polisen – friges troligen i dag

En man född år 1984 misstänks för misshandel och olaga hot efter att ha gett sig på riksdagsledamoten och valkandidaten Ben Zyskowicz vid Östra centrums metrostation i går. Helsingforspolisen har nu förhört den misstänkte.

Enligt Helsingforspolisens jourhavande undersökningsledare Kari Martikainen friges mannen senast under eftermiddagen, om inte någon fortsatt häktning begärs. Martikainen bedömer att mannen förmodligen friges.

Fallet förorsakar inga förändringar i Helsingforspolisens verksamhet.

”Valkandidaterna har sina olika kampanjplatser runt om i staden, det är svårt att vara överallt samtidigt. Vi försöker synas så mycket som möjligt”, säger Martikainen till Yle.

Systemfel håller kvar tågstationernas infotavlor i vintertid – tågtrafiken påverkas inte

Något gick fel i systemet som styr informationstavlorna på tågstationerna under övergången till sommartid, meddelar tågbolaget VR.

Systemet hänger kvar i vintertid, och tågens avgångstider står fel. Däremot flyttades en del av stationsklockorna och går rätt. Felet åtgärdas som bäst.

Tågtrafiken i sig påverkas inte, men det går bland annat inte att söka efter tidtabeller för tåg eller stationer på webbplatsen junalahdot.fi som upprätthålls av Finntraffic.

Tågtidtabeller hittas på vr.fi och inom Helsingforsregionens trafik på hsl.fi.

Ett bildkollage, i mitten finns en man med en röd isborr och på sidorna syns undervattensbilder med isborr och mätsticka.

Finlands isar har mätts i över 100 år – så här går det till

Vi följde med isobservatören Michael Nordlund på en mätning.

Busschaufför Mats Karlsson sitter i förarsätet i en buss.

Busschaufför Mats Karlsson tycker det är viktigt att ta hänsyn till passagerare som är barn: "Som vuxen har man ett ansvar"

Det är ledsamt att se nyheter om situationer då barn blir bemötta dåligt i busstrafiken, tycker Mats Karlsson. Han hoppas att flera busschaufförer skulle ha ett brinnande intresse för kundservice.