Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Aktivistdottern till Irans förra president dömdes till fem års fängelse

Faezeh Hashemi, dotter till Irans förra president Akbar Hashemi Rafsanjani, har dömts till fem års fängelse, meddelade hennes advokat på tisdagen.

Advokaten delade inga detaljer om anklagelserna.

Faezeh Hashemi har tidigare anklagats för ”propaganda mot systemet”. Hon greps nyligen för ”uppvigling till upplopp” i samband med de protester som utlöstes då en ung kurdisk kvinna dog efter att ha gripits av polisen. År 2012 dömdes hon till fängelse och förbjöds från politiska aktiviteter för att hon ansågs vara skyldig till ”antistatlig propaganda”.

Den tidigare presidenten Rafsanjani var med och grundade den islamiska republiken. Han dog 2017. Hans pragmatiska politik med bland annat ekonomisk liberalisering och bättre förbindelser med västvärlden framkallade kritik bland motståndarna.

Demonstrationerna mot det islamska styret har utgjort en av de största utmaningarna för det styrande prästerskapet i Iran sedan revolutionen 1979.

Källa: Reuters

Utrikes

Niinistö talade för hållbar utveckling i São Paulo

President Sauli Niinistö fortsatte under fredagen sitt tvådagarsbesök i Brasilien. Niinistö besökte São Paulo, där han bland annat träffade delstatens guvernör Tarcisio de Freitas.

”Finland och São Paulo har stora möjligheter att öka samarbetet inom näringslivet och främja hållbar utveckling”, kommenterade Niinistö på Twitter.

Tillsammans med Niinistö i Brasilien reser en företagsdelegation med representanter från olika områden inom näringslivet. Delegationen deltog på fredagen i ett företagsevenemang som delstaten São Paulos industriförbund hade ordnat. I träffen deltog också representanter för det brasilianska näringslivet.

Niinistö besökte Brasilien senast år 2016 i samband med sommar-OS i Rio de Janeiro. Ett besök på presidentnivå från Brasilien har senast skett då Brasiliens president Dilma Rousseff besökte Finland år 2015.

Människor står kring mosade tågvagnar efter en storolycka i den indiska delstaten Orisha.

Dödssiffran stiger efter tågolyckan i Indien: Över 280 döda och 900 skadade

Passagerartåg spårade ur och krockade i delstaten Odisha.

Statsvetaren Olof Ruin död

Den svenske statsvetaren Olof Ruin har avlidit. Enligt Dagens Nyheter dog Ruin tidigare i veckan efter en kort tid på sjukhus.

Olof Ruin blev 95 år. Han var född i Helsingfors men evakuerades till Sverige under vinterkriget och blev kvar där.

Ruin var en av Sveriges ledande statsvetare. Han var professor i statskunskap vid Stockholms universitet och författade en lång rad böcker om svensk politik.

Ruin var också en framträdande samhällsdebattör i Sverige och hade flera viktiga offentliga uppdrag.

Källa: DN

Porträtt på Jussi Ryynänen som är i professor på Aalto-universitetet.

Framtidens mobildata – det här är 6G-teknologin som Finland och USA avtalat om

6G kan inkludera maskiner som kopplar upp sig själva.

Natos generalsekreterare på scen under en presskonferens

Stoltenberg och Bildt till Turkiet på lördag

Sverige representeras av förre statsministern Carl Bildt.